Dačić: Srbiji raste međunarodni kredibilitet

0

Fonet/Dragan Antonić
Vlada Srbije posvećena promenama i putu ka EU
 

Dačić je na novogodišnjem prijemu za šefove diplomatskih misija i međunaronih organizacija, kao i direktore i glavne i odgovorne urednike medija, istakao da prvi strateški prioritet Srbije i dalje ostaje članstvo u EU, "o čemu u zemlji postoji najširi mogući društveni i politički konsenzus".

"EU je ujedno i naš najvažniji trgovinski i investicioni partner. Put ka članstvu u EU sagledavamo kao istorijsku šansu za modernizaciju i promene, čemu je Vlada Srbije istinski posvećena. Nadamo se što skorijem otvaranju pregovora o članstvu", rekao je Dačić u govoru zvanicama.

On je dodao da je Srbija svesna ozbiljnosti zadataka koji su pred njom i neophodnosti nastavka reformi u svim oblastima.

"Ohrabruje to što je dosadašnji tok evropskih integracija pokazao da raspolažemo neophodnim administrativnim kapacitetima i da smo u stanju da u kratkom roku usvojimo i implementiramo evropski acquis, što, uveren sam, prepoznaju i naši evropski partneri", kazao je Dačić.

On je istakao da Srbija želi da, uprkos činjenici da je članstvo u EU njen glavni prioritet, razvija "svestrane, prijateljske odnose i saradnju sa svim zemljama i time doprinese međunarodnom miru, stabilnosti i svima neophodnom prosperitetu".

Dačić je rekao i da je Srbija posvećena razvoju dobrosusedskih odnosa i saradnje sa svim zemljama regiona u cilju jačanja stabilnosti i promocije zajedničke evropske budućnosti, i dodao da se samo kroz otvoren i kontinuiran dijalog mogu rešavati otvorena pitanja.

Navodeći da će 2015. za srpsku diplomatiju biti godina izazova i velikih očekivanja, imajući u vidu i predsedavanje Srbije OEBS, Dacić je kazao da će Beograd nastojati da se afirmiše kao pouzdan partner i da, u skladu sa svojim mogućnostima, doprinese rešavanju pitanja od značaja za stabilnost i bezbednost evropskog prostora i šire.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here