Dačić: Što pre formirati sud za zločine OVK

0

Ne sme biti zastrašivanja svedoka kao što je to sada slučaj: Ivica Dačić
 

"Uvereni smo da će sve zemlje koje poštuju međunarodno pravo insistirati na tome", rekao je Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj je generalni sekretar UN Ban Ki Mun predstavio redovan tromjesečni izveštaj o Kosovu.

 

Dačić je naveo da rasprostranjenost i obim zločina koji se pominju u izveštaju specijalnog tužioca Klinta Vilijamsona o trgovini organima na Kosovu zahtevaju sudski epilog i apelovao na ključne faktore u međunarodnoj zajednici da učine sve što je neophodno da specijalni sud bude osnovan do početka sledeće godine.

 

On je istakao da ne sme da se dogodi, kao što je to bio slučaj, da zbog zastrašivanja svedoka odgovorni budu oslobođeni zbog nedostatka dokaza i istakao da svi koji su umešani u zastrašivanje svedoka takođe moraju biti procesuirani i proglašeni krivim.

 

"Srbija će, kao i do sada, učiniti sve da se obezbede dodatni dokazi za trgovinu organima, ali neophodno je da i druge države ulože napor da bi dokazi o trgovini organima našli put do specijalnog suda", rekao je on.

 

Dačić kaže i da je Srbija čvrsto opredeljena za nastavak konstruktivnog dijaloga sa Prištinom na svim nivoima, kao i za primjenu do sada postignutih dogovora, te da i od EU očekuje da taj dijalog olakšava.

 

On je naveo da Srbija očekuje i da Priština u dogledno vreme okonča postizborne procese da bi se omogućilo formiranje Zajednice srpskih opština.

 

"Stanje na Kosovu i Metohiji je i dalje teško, Srbi žive u stalnom strahu, a nezaposlenost u srpskim sredinama je rekordna", naveo je on, te pomenuo i "arbitrarna hapšenja lokalnih Srba", ali i slučaj Olivera Ivanovića, dodajući da Vlada Srbije zahteva da on bude pušten iz pritvora.

 

On je dodao da Beograd sa zabrinutošću prati i sudski proces protiv takozvane "Dreničke grupe", jer su trojica od sedmorice optuženih članova bivše OVK uspeli da pobegnu iz ustanove u kojoj su bili na medicinskom tretmanu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here