Dačić u Belorusiji: Želimo veću saradnju

0

Ivica Dačić: Srbija ceni ulogu Belorusije u regionu "u smislu različitih inicijativa, pa i mirovnih inicijativa i sporazuma koji su ovde postignuti"
 

– To znači da bi u narednom periodu trebalo da se naprave konkretni dogovori. U februaru će biti sastanak Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Belorusije, i očekujem da će to rezultirati stvaranjem partnerskih odnosa između naših kompanija, pa čak i stvaranje zajedničkih kompanija radi nastupa na trećim
tržištima – rekao je Dačić.

 

Dačić s premijerom Belorusije: Srbija želi još bolju saradnju s Minskom

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i predsednik Vlade Belorusije Mihail Mjasnikovič saglasili su se danas da prioritet u predstojećem periodu bude intenziviranje saradnje dve zemlje, naročito u trgovinsko-ekonomskoj oblasti, koje su, kako su istakli, daleko ispod mogućnosti.

 

On je poručio da će Srbija, tokom predsedavanja OEBS-u naredne godine, uložiti veliki trud kako bi ta organizacija imala dobru saradnju sa beloruskim vlastima. Šef srpske diplomatije se zahvalio i na principijelnom stavu Minska o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.

Dačić, koji je u prvu zvaničnu posetu Belorusiji otputovao povodom obeležavanja 20. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Belorusije, kazao je da je trenutno spoljnotrgovinska razmena dve zemlje 200 miliona dolara, i da bi taj iznos u narednom periodu mogao biti znatno veći.

 

Šef srpske diplomatije je na zajedničkoj konferenciji za novinare s beloruskim kolegom Vladimirom Makejom ocenio da bi međusobna spoljnotrgovinska razmena mogla da dostigne i 500 miliona dolara, što je tokom posete Beogradu rekao i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

 

Dačić je istakao da su Belorusija i Srbija prijateljske zemlje, i zahvalio Minsku na principijelnom stavu o nepriznavanju Kosova, "imajući u vidu da je to pitanje koje pogadja teritorijalni integritet Srbije".

 

On je Belorusiji zahvalio i na pomoći koju je uputila Srbiji tokom majskih poplava.

 

Podsetivši da će Srbija u 2015. predsedavati OEBS-om, Dačić je rekao da će Beograd "uložiti veliki trud da ta organizacija ima dobru saradnju sa beloruskim vlastima".

 

– Mi ćemo uložiti veliki trud da organizacija kao što je OEBS ima dobru saradnju sa beloruskim vlastima i da se samim tim što pre dođe do obnavljanja i unapređenja odnosa, u punom smislu te reči, i sa EU, OEBS i drugim međunarodnim organizacijama – istakao je Dačić.

 

On je dodao da Srbija ceni ulogu Belorusije u regionu "u smislu različitih inicijativa, pa i mirovnih inicijativa i sporazuma koji su ovde postignuti".

 

Dačić je juče doputovao u dvodnevnu posetu Belorusiji, gde je s tamošnjim zvaničnicima razgovarao o unapredjenju odnosa dve zemlje i jačanju saradnje.

 

On se, pored Makeja, sastao i s premijerom Mihailom Mjasnikovičem i predsednikom Saveta Republike Narodne skupštine Belorusije Anatolijem Rubinovom, i položio venac na Spomenik pobede u Minsku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here