Tanjug
Ivica Dačić

Kakvo je stanje na tzv. Kosovu i u kosovskom društvu govori i to da je novi politički lider Aljbin Kurti čovek koji tokom svog celokupnog političkog angažmana neskriveno zastupa ideju “velike Albanije”.

Ovo je na sednici Saveta SB UN poručio Ivica Dačić povodom nedavno održanih izbora na Kosovu i Metohiji:

– I nakon izbora na kojima je osvojio najveći broj glasova, Kurti je pokazao da od ideje “velike Albanije” nema nameru da odustane, jer u svojoj kancelariji u kojoj prima i predstavnike vaših zemalja na počasnom mestu ističe zastavu Albanije.

Dačić je rekao da se sada postavlja jedno veoma ozbiljno pitanje:

– Da li činjenica da su se pojedini diplomatski predstavnici fotografisali u ovakvom dekoru govori o tome da neki članovi međunarodne zajednice daju legitimitet ovim opasnim i destabilizujućim namerama? Svih ovih godina silno ste vreme potrošili optužujući Srbiju da podriva teritorijalni integritet tzv. Kosova, a sada vaši predstavnici sede ispred zastave Albanije usred Prištine i to u kancelariji budućeg premijera tzv. Kosova koji negira teritorijalni integritet Kosova. Pa gde vam je tu zastava tzv. Kosova i zašto sada ćutite oko toga?

Ministar je podsetio sve da Aljbin Kurti, pretendent na funkciju premijera tzv. Kosova, otvoreno govori da ne želi da razgovara sa Srpskom listom, koja je pobedila na izborima i koja je legitimni predstavnik Srba na KiM.

– Kakva je to demokratija u kojoj potencijalni premijer ne prihvata izborne rezultate jer mu nisu po volji? Kakva je to tzv. pravna država u kojoj potencijalni premijer najavljuje da će tražiti da se svi dosad postignuti sporazumi preispitaju kad dođe na vlasti i tvrdi da je najvažniji deo Briselskog sporazuma — onaj o uspostavljanju Zajednice srpskih opština — mrtvo slovo na papiru? – upitao je šef srpske diplomatije.

Dačić ističe da je poslednjih dana Kurti zaoštrio svoje izjave i govorio o tome kako će od Srbije zahtevati ratnu odštetu i isplatu navodnih dugovanja prema tzv. Kosovu.

– Možda Kurti nije upoznat sa činjenicom da Srbija otplaćuje skoro milijardu dolara kreditnih dugova koji se odnose na korisnike sa KiM. U ovom slučaju odjednom niko ne spominje nezavisnost tzv. Kosova od Srbije. Ako ste navodno nezavisna država, što ne vraćate vi svoje dugove?

Dačić kaže da duboko veruje da svako ko odbija dijalog ne radi za dobrobit ni srpskog ni albanskog naroda na KiM.

– Iskreno se, ipak, nadam da će Priština nakon formiranja vlasti ukinuti takse i time stvoriti uslove za dijalog i traženje mirnog i kompromisnog rešenja za sva otvorena pitanja. Takođe se nadamo da će odustati od politike mržnje, netolerancije i diskriminacije. Jer ovde nije samo reč o izborima i kampanji, već o dugogodišnjem trendu radikalizacije albanske zajednice, za koje direktnu odgovornost snose vlasti u Prištini.

10 COMMENTS

  1. Pa mismo Albanci ivice mi nepustamo nase ognjiste ko ti stosi pobegao u pasaluk i solis pamet tvojima raznim bajkama i lazove ivice mismo Albanci mi nemozemo da budemo drugi mismo vecina na ove prostore i mismo gazde viste vrsili teror i genocid nemoj da mislis da ces da prodjes nekaznjen setise malonsamo nemacka jos placa ratnene triskove ot 2 sv rata ti mislis da USA i EU idu brzo ne ivice oni idu polako i ne pjevaju oni zavrzlamke ko ti eh ivice srpski sine uzmi stap i cuvaj svinje !

    • To albano nije tvoje ognjište.I ti si svoje ognjište napustio pa se preko Prokletija zaputio put Kosova.Prema tome:ti svojoj kući,a Ivica svojoj.Tako je po pravdi božijoj.

  2. Albano@ Iako solidno poznajes srpski jez.nista od onoga sto si napisao u komentaru nema veze sa onom sto je Dacic izjavio na sednici SB UN.Umesto da si pokusao da ,ako se ne slazes sa izjavama,demantujes nesto od cinjenica koje je predstavnik Srbije kazao,ti se vracas u proslost do 2.sv.rata,i iznosis svoje licne opservacije.Odgovori konkretno sto od onoga sto je Dacic izjavio nije tacno? Naravno posto nemas demanti ni na jednu iznesenu cinjenicu,ti pricas o glupostima koje nemaju veze sa novinskim clankom na koji navodno dajes komentar!Istu takvu neozbiljnu ali lukavu taktiku koriste i zvanicnici iz Pristine,kada nemaju argumente,ali nazalost zbog bezpogovorne podrske nekih zemalja to se kod njih prihvata. Ali sve sto je izreceno ostace zauvek u arhivama Ujeninjenih Nacija,pa ce nekada neki nepristrasni istrazivaci znati da procene ko je govorio istinu a ko je lagao. Cinjenicu da tkz.Kosovo* nije nezvisna drzava po medjunarodnom pravu ne moram dokazivati,dovoljno je pogledati sta pise na tablici ispred predstavnika Pristine, a sta ispred predstavnika Republike Srbije!

  3. Gospodine ,posto spominjes drugi svetski rat seti se sta ste bili za vreme drugog svetskog rata i sta ste tada radili i koliko ste bili.Vi ste od dolaska na ovim prostorima bili niko i nista a to sto vam je dozvoljeno da ostanete na Srbskoj zemlji je znak koliko su Srbi dobrocudan narod kad su mogli da dozvole jednom takvom plemenu da ostane na Srbskoj zemlji.Kosovo je otimano nekoliko puta i vracano u sastav Srbije,TAKO CE BITI I OVOG PUTA.

  4. Е мој арбаносе неписмени сте дошли на српско тле, неписмени сте били, неписмени сте и сада зато покушавате наше светиње да присвојите јер кроз историју никад ништа постојано нисте саградили нити остварили. Сад уз помоћ свецлих моћника можете да се ку…чите ал нећете довека!!!
    ДО ГОДИНЕ У ПРИЗРЕНУ!
    АМИН

  5. Nidzo bre, kakva ti je to prica? Ko je kome dozvolio i sta je dozvolio? Doklecete vise da se bavite lazima? Hajmo ovako. Ima na internetu firma koja radi dnk i proveri svoj genetski kod. Kad budes to uradio onda dodji kao 100 % Srbin i bori se za pravdu. Do tada bi bilo pametnije da se latis knjige i ostavis se politike. Za vreme 2 svetskog rata su djake u Kragujevcu vodili i postrojavali vojnici kraljevske vojske, Srbi.
    Patrijoti, borci za srpsku stvar.
    Batalite se politike jer i taj Dacic nije bas cist

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here