EPA/Roman Pilipey
Ivica Dačić

„Potez vlasti u Podgorici da ne otvori granicu za državljane Srbije je smešan i besmislen čin, međutim, ima svoje posledice koje su direktno i isključivo štetne po građane Crne Gore“, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Dodaje da Srbija za sada neće upućivati protestnu notu Crnoj Gori.

Dačić je za Blic, komentarišući potez koji su crnogorske vlasti objavile danas popodne, kaže da vlada Mila Đukanovića „namerno nije stavila Srbiju na listu država čiji građani mogu slobodno da uđu na prostor Crne Gore“.

– To pokazuje njihov odnos prema Srbiji. Ako građani Srbije mogu slobodno u Mađarsku, Grčku, Bugarsku, zašto ne bi mogli i u Crnu Goru? Zaista smešno i pokazuje do kog je nivoa došla državna politika Crne Gore. Oni povlače poteze koji su na sopstvenu štetu i koji su porazni za njihove građane – kazao je Dačić.

Kako dodaje, crnogorska vlast je zapravo rekla – „ne trebaju nam turisti iz Srbije“.

– A koje će onda turiste imati? Crnogorska vlast je time poslala i poruku gde treba da idu naši građani kao turisti i gde da ostave svoje pare – naveoo je Dačić.

Na pitanje koje on razloge vidi kao presudne za ovakvu odluku Podgorice, Dačić kaže da su to svakako politički razlozi.

– Kada je o nama reč, mi smo doneli odluku o otvaranju granica i građani Crne Gore mogu nesmetano da uđu u Srbiju bez problema i ograničenja. To je odnos Srbije, a eto kakav je odnos Crne Gore. Oni sve gledaju kroz problem koji imaju sa srpskom crkvom, odnosno Mitropolijom i što se toliko naroda deklariše kao Srbi ili vernici SPC. Jednostavno, očito imaju problem sa srpskim narodom – izjavio je ministar.

Prema njegovim rečima, Srbija za sada neće upućivati protestnu notu Crnoj Gori.

– Umesto da se trude da privuku turiste, oni neće da puste slobodan protok ljudi. Ne znam šta građani Crne Gore o svemu ovome misle, posebno oni na primorju. I posle ovog smešnog poteza vlasti u Podgorici, mi ostajemo pri našoj odluci da građani Crne Gore mogu u Srbiju – kazao je.

Premijer Crne Gore Duško Marković izjavio je da će se granice otvarati za one zemlje u kojima je broj zaraženih 25 na 100.000 stanovnika.

– Prve zemlje su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Nemačka, Madjarska, Albanija, Grčka… – rekao je Marković.

6 KOMENTARA

  1. INtersanto niste otvorili granicu A niste ni otvorili Pstavite komentar T>I>TO MI TO SE KUNOEMO.
    E MOJI SRBI STA VI VJERUJETE PA ona POALOVICA BRSTVO I JEDINSTVO

  2. Zato sto znaju ,,, da tako i onako nebi dosli sami od sebe ,,Milogorci bolje vi otvorite Oci ,Djukanovic vam sprema sjajnu buducnost vasoj djeci a i unucima ,a za Srbiju vi ne brinite ima on gdje

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime