commons.wikimedia/Vitaly V. Kuzmin
Ruski sistem S-400

Umesto kritika zbog toga što je kupila ruski PVO sistem S-400, Ankara od NATO očekuje alternativno tehničko rešenje, saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane.

– Od naših saveznika (NATO) i prijatelja očekujemo da se, umesto što izdaju saopštenja koja narušavaju naše odnose, usredsrede na pregovore o potrazi za dopunskim tehničkim merama koje bi bile alternativa S-400 – ističu u Ministarstvu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je nedavno potvrdio da su turske oružane snage sprovele ispitivanja S-400 u oblasti blizu grada Sinop na Crnom moru.

Iz Pentagona je odmah stigla oštra osuda.

Zvanična Ankara, međutim, odbija optužbe da kupovinom ruskog sistema radi protiv interesa Alijanse.

– Turska ispunjava sve svoje obaveze u okviru Alijanse. Kao i u slučaju S-300 koji imaju neki saveznici NATO, S-400 će se koristiti odvojeno, bez integrisanja u sistem Severnoatlantskog saveza – navode u Ministarstvu odbrane.

Zbog kupovine ruskih PVO sistema, SAD već isključile Tursku iz programa za proizvodnju ratnih aviona F-35, a sada Turskoj prete nove američke sankcije.

Ovom temom bavila se i nemačka televizija „Das erste“, koja je podsetila da Zapad smatra da su raketni sistemi iz Rusije opasni po bezbednost. Pritom, oni su inkompatibilni sa vojnim sistemima NATO. Vašington se plaši da Rusija može dobiti pristup tajnim podacima alijanse ukoliko Ankara aktivira ruske sisteme S-400 na svojoj teritoriji, podseća nemačka televizija.

Odluku o kupovini ruskih sistema Turska je objasnila time što SAD nisu htele da joj prodaju svoje rakete „Patriot“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here