Dalaj-lama: Nećemo slaviti lunarnu Novu godinu

0

"Čuli smo da na Tibetu neće obeležiti početak lunarne godine. Trebalo bi to da poštujemo i da se povinujemo tom pozivu", rekao je on pred hiljadama okupljenih Tibetanaca u glavnom budističkom hramu u Daramsali, gradu na severu Indije.

 

Tibetanci koji žive u egzilu imaju mnogo sloboda koje nemaju njihovi zemljaci na

Tibetu, napomenuo je dalaj-lama, preneo je Rojters.

Nema proslave lunarne Nove godine: Dalaj Lama

Ovo je druga godina zaredom da Tibetanci u Daramsali ne slave lunarnu Novu godinu pošto su prošle godine otkazali proslavu zbog, kako su rekli, kineskog gušenja pobune na Tibetu, marta 2008, naveo je Rojters.

 

Dalaj-lama nije komentarisao svoju predstojeću posetu Vašingtonu, gde bi 18. februara trebalo da se sastane sa američkim predsednikom Barakom Obamom.

 

Peking je u petak izrazio protivljenje susretu dvojice ljudi i zatražio je od američke administracije da odbaci planove za taj sastanak, upozorivši da bi, u suprotnom, odnosi Kine i SAD mogli dodatno da se pogoršaju.

 

Kina smatra Dalaj-lamu, dobitnika Nobelove nagrade za mir, koji od 1959. godine živi u egzilu u Daramsali, opasnim separatistom i podstrekačem nemira na Tibetu, dok on tvrdi da samo želi da Tibet dobije istinsku autonomiju.
 

SAD priznaju "jednu Kinu" i smatraju Tibet njenim sastavnim delom, ali žele da Peking i dalaj-lama postignu dogovor oko budućnosti tog regiona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here