Dalaj lama obeležio godišnjicu pobune protiv Kine

0

Dalaj lama je kazao da kineske vlasti u tibetanskim manastirima sprovode kampanju "patriotske redukacije", gde uspostavljaju zatvorske uslove kako bi sprečili monahe i monahinje da u miru proučavaju i praktikuju budizam, javio je AP.

 

U govoru, održanom pred oko 3.000 Tibetanaca, dalaj lama je podržao etničku manjinu Ujgura u kineskoj provinciji Sinđiang, koju je nazvao "istočni Turkestan" kako je zovu oni koji zagovaraju nezavisnost te oblasti, naveo je Rojters.

"Ne zaboravimo narod Istočnog Turkestana koji je proživeo velike teškoće i represiju. Želeo bih da izrazim moju solidarnost sa njima i da kažem da sam čvrsto uz njih", rekao je dalaj lama koji već 51 godinu živi u Daramsali na severu Indije gde je formirao tibetansku vladu u izgnanstvu.

U susednom Nepalu oko 1.000 tibetanskih izbeglica obeležilo je u sredu godišnjicu ispred hrama u predgrađu prestonice Katmandua. Između ostalog, oni su izvikivali "Zaustavite ubijanja na Tibetu" i "Želimo slobodan Tibet". Privedeno je sedam osoba zbog kršenja zabrane antikineskih demonstracija.

Peking optužuje dalaj lamu za separatizam, dok ovaj tvrdi da samo želi neki oblik autonomije za Tibet koji bi obezbedio opstanak tibetanske kulture i upotrebu tibetanskog jezika i vere.

Ovo stanje je stalni izvor tenzija u oblasti koje su 14. marta 2008. godine rezultirale sukobom demonstranata, uglavnom budističkih monaha, i snaga bezbednosti u kojima je prema zvaničnim podacima poginulo 19 osoba. Opozicioni izvori tvrde da je ubijeno najmanje 200 osoba.

Zbog godišnjiće ovih događaja policijske patrole pojačane su u glavnom gradu Tibeta, Lasi.

Dalaj lama je ocenio da razgovori sa kineskim vlastima o dodeli autonomije Tibetu neće skoro imati pozitivan ishod i dodao da će nastaviti dijalog na istoj osnovi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here