Daleko je ujedinjenje?

0

Vernici u crkvi na Skupštini u Cirihu
 

Ćilerdžićev prethodnik vladika bački Irinej Bulović, pošto unazad tri godine privremeno upravlja srpskom crkvom u Švajcarskoj, pokrenuo je ujedinjenje pomenutih paralelnih crkvenih struktura i dao im rok da se izjasne do 15. juna.

Prošle nedelje, na praznik Svete trojice, Skupština crkvene opštine pri Svetouspenjskom hramu izglasala je ujedinjenje na ravnopravnim osnovama. Ali, proces nije završen, jer se o istom pitanju još nije oglasila crkvena opština pri hramu Svete trojice, kojoj je na pomenuti praznik bila crkvena slava. A i u vezi legaliteta između ove dve crkvene strukture u toku je pravni postupak pred državnim organima Švajcarske.

 

Patrijarh na čelu HOKS-a

Podsećanja radi, prva srpska pravoslavna crkvena opština na tlu Švajcarske, Crkvena opština Svete trojice, formirana je 1969. godine sa sedištem u Bernu, a 1972. je preseljena u Cirih. U okviru ove crkvene opštine osnovana je 1993. godine, u vreme krvavog raspada SFRJ, dobrotvorna zadužbina HOKS (Hilfsnjerk der orthodoxen Christen in der Schweiz) radi pomoći narodu u osiromašenoj Srbiji i sunarodnicima na ratom zahvaćenim područjima. Počasni predsednik HOKS-a od 2012. godine je patrijarh srpski Irinej Gavrilović.
Pod okriljem iste crkvene opštine delovala je i srpska biblioteka "Katarina Jovanović". Biblioteka je osnovana 1954. godine, 1988. je predata na staranje crkvi Svete trojice. Ugovorom iz 2007. godine biblioteka je prešla u nadležnost Centralne biblioteke univerziteta Cirih.

Za jedinstvenu srpsku crkvu u Cirihu, na vanrednoj Skupštini crkve Uspenija Presvete Bogorodice, koja je održana 8. juna, glasalo je 318, a četiri parohijana su bila protiv. To je rezultat glasanja na pitanje "da li želite da crkvena opština Sv. trojica i Cirihu i crkvena opština pri Svetouspenjskom hramu sa svojim članovima i celokupnom pokretnom i nepokretnom imovinom pristupe procesu sjedinjenja u jednu jedinstvenu srpsku pravoslavnu opštinu u Cirihu, koja će u svom sastavu imati tri međusobno jednake parohije".

Sveštenici Miroslav Simijonović i Branimir Petković istakli su da ništa neće biti urađeno na štetu ove crkve. Zamolili su vernike da imaju poverenja u svoje sveštenike, pojasnivši da su od administratora eparhije za Austriju i Švajcarsku dr Irineja Bulovića dobili odluku da se po ovom pitanju izjasne.

Svoje nezadovoljstvo odlukom izrazili su Zdenko i Koviljka Ninković.

– Nisam komunista, kako su me ovde nazvali, nego antikomunista, i upravo iz tih razloga glasam protiv ove odluke, a evo obrazloženja. Na sajtu crkvene opštine Sv. trojice nisam našao nijednu pohvalnu, ali ni božju reč za ovu crkvu. Ova crkvena opština i crkvena opština Sv. trojice su u pravnom sporu. Postoji dokument da proces mirenja nije završen i da crkvena opština Sv. trojica želi preko suda da dobije neka prava u odnosu na našu crkvenu opštinu. Ta prava su između ostalog i imovinska – rekao je Zdenko Ninković.

 

Sveštenik Simijonović
 

Koviljka Ninković je pročitala odluku sa ročišta pred mirovnim sudijom u Cirihu koje je održano 2. aprila. 2014. i u kojoj se navodi da je mirovni proces bio neuspešan. Napomenula je da je u crkvu dolazila kao dete, da živi u Švajcarskoj 43 godine i da joj je žao što je veliki broj prisutnih glasao za spajanje ove dve crkve. Istakla je da crkvu Svete trojice dobro poznaje i da je ne doživljava kao svoju, na osnovu lošeg iskustva koje je u prošlosti imala sa tom crkvom. Ona smatra da je pre glasanja trebalo uvažiti saznanje da je pred mirovnim sudom propuštena i poslednja šansa da se uspostavi saradnja između crkvi Svete trojice i Uspenja Presvete Bogorodice.

 

Nezadovoljna Koviljka Ninković
 

Sveštenik Simijonović je obavestio prisutne da je pokrenuta inicijativa da se u Cirihu priznaju pravoslavne crkve i to naglasio veoma važnim za budućnost, naše dece i naše države.

Švajcarac Luka Herbert, koji je nedavno postao pravoslavac, primljen je u crkvenu Upravu, a kasnije će biti delegiran u Udruženje pravoslavnih crkava, koje će se zalagati i izboriti za javno-pravno priznanje pravoslavlja u Cirihu.

 

OD MAJA 2011. STVARI KRENULE SA MRTVE TAČKE: Vladika ujedinitelj

Maja 2011, na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora, najvišeg zakonodavnog tela Srpske pravoslavne crkve, formirana je Eparhija austrijsko-švajcarska, a za privremenog administratora postavljen je vladika bački Irinej Bulović. On je, kako između ostalog stoji na veb-sajtu crkve Svete trojice, aktima od 27. aprila i 1. maja 2012, oglasio da su nekanonske i ništavne kaznene mere koje je bivši episkop srednjoevropski Konstantin Đokić, u čijoj je nadležnosti ranije bila Švajcarska, preduzimao protiv crkvene opštine Svete trojice u Cirihu i njenih istaknutih ličnosti.

Vladika Bulović je, prema istom izvoru, doneo i "odluku da će crkvena opština Sv. trojice u Cirihu u svom sastavu imati tri parohije i to: jednu parohiju pri hramu Svete trojice u čiji sastav ulazi i kapela Prepodobne mati Paraskeve i dve parohije pri hramu Uspenja Presvete Bogorodice". Da je o tome u pisanoj formi "preko svog arhijerejskog namesnika u Bernu obavestio sve srpske pravoslavne sveštenike u Švajcarskoj".

Navodi se takođe da je vladika Irinej na sastanku sa sveštenicima i njihovim saradnicima, a koji je održan 16. juna 2012. u Cirihu, "usmeno pojasnio odluku Eparhije austrijsko-švajcarske o statusu matične crkvene opštine u Cirihu".
U crkvenoj opštini Svete trojice, koja je osnovana 1969. godine i kod švajcarskih vlasti registrovana kao udruženje u smislu člana 60 ff ZGB, Bulovićevu odluku tumače tako da je njihova crkvena opština matična, a ne paralelna koja se izdvojila 2005.

U otvorenom pismu svešteniku Miroslavu Simijonoviću, od srpske pravoslavne crkvene opštine Svete trojice poručeno je da "samo istina može biti radost vernika SPC, nikada poluistina".

 

PROPUŠTENA ŠANSA ZA POMIRENjE: Na potezu sud!

Preko svoje internet prezentacije srpska crkvena opština Svete trojice iz Ciriha, obavestila je javnost da je "na ročištu pred mirovnim sudijom u Cirih-Švamendingenu, 2. aprila 2014. propuštena poslednja šansa da se uspostavi saradnja između parohija pri hramu Uspenja Presvete Bogorodice i hramu Svete trojice, i time srpske pravoslavne crkvene opštine u Cirihu".

Tužba je podneta iz crkvene opštine Svete trojice, koju su zastupali predsednik Milutin Šćepanović i sekretar Nenad Gaćeša, protiv Uprave parohije pri hramu Uspenija Presvete Bogorodice "zbog nedozvoljenog prisvajanja imena, dakle lažnog predstavljanja u javnosti sa ciljem da se izmesti prva parohija u Cirih-Švamendingenu, da se prisvoji pozicija istorijske parohije i Crkvene opštine u Cirihu, otme stečena imovina prve generacije naše Crkve u Švajcarskoj".

Upravu parohije pri hramu Uspenija Presvete Bogorodice zastupali su otac Miroslav Simijonović i njegova supruga Dragana.

"Otac Miroslav i supruga Dragana nisu odbili optužbe Crkvene opštine, već su odgovornost za sve prebacili na nadležnu Episkopsku vlast. Na naše zaprepašćenje supruga Dragana je dalje izjavila da otac Miroslav nikada nije ni hteo da postane sveštenik, ali je na to pristao na izričitu molbu vladike Konstantina, što otac Miroslav nije demantovao. Otac Miroslav i supruga Dragana su se takođe izjasnili da će prihvatiti samo odluku nadležnog episkopa ili Okružnog suda.

Otac Miroslav je, nažalost, odbacio predlog da se sastavi zajednički izveštaj za nadležnog episkopa, što je za nas još jedan dokaz da se i dalje negira egzistencija parohije pri hramu Sv. trojice, kao i egzistencija Crkvene opštine Sv. trojice u Cirihu, javno priznate institucije Srpske pravoslavne crkve u Švajcarskoj.

Mirovni sudija je ročište za poravnanje konačno ocenio neuspešnim i pravnom zastupniku Crkvene opštine Sv. trojice u Cirihu, zvanično dao dozvolu da se tužba iznosi pred Okružni sud u Cirihu", navodi se u saopštenju iz crkve Svete trojice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here