Daleko od Srbije, u mislima sa Srbima

0

Srbi Kanade ponovo u akciji: Prvi kontejner već otišao za Srbiju
 

Cviko Vidaković, direktor fonda "Car Lazar", informisao nas je da su se javljali aktivisti fonda širom Kanade: iz Hamiltona, Vindzora, Saskatuna i Kalgarija i najavili pomoć i akcije za prikupljanje donacija. Sva novčana sredstva koja se prikupe u fondu biće poslata u patrijaršiju u Beogradu, odakle će biti podeljena tamo gde je najpotrebnije.

U crkvi Sabora svih srpskih svetitelja u Misisagi aktivisti organizacije 28. jun i članovi crkvenog folklornog društva "Oplenac – Sveti Sava" u ponedeljak su primali i pakovali odeću, obuću, sredstva za higijenu, konzerviranu hranu. Kontejner je do uveče napunjen i već je poslat u Srbiju.
 

Humanost uz pisanu reč

Srpsko-kanadsko udruženje pisaca "Desanka Maksimović" svoje tradicionalno, 36. po redu poetsko druženje sa Desankom (u čiju slavu udruženje nosi naziv), upriličiće i kao humanitarno veče, gde će se sakupljati novčani prilozi koji će se poslati postradalom srpskom narodu. Poetsko druženje održaće se u Generalnom konzulatu Republike Srbije u četvrtak, 22. maja, sa početkom u 19 sati.

U akciji slanja kontejnera koje je započela kanadsko-srpska privredna komora, paketi sa sredstvima za ličnu higijenu, konzerve, dečja hrana i pelene, kao i odeća i obuća za decu i odrasle, mogu da se donesu na MTT 123 Eastside Drive, unit 7, Etobicoke, ON, M8Z 5S5. Paketi se primaju u utorak, četvrtak i petak od 5.30 do 9.00 i u subotu od 9.00 ujutro do podneva. Troškove tranSPORTa ovog kontejnera, koji će iznositi oko 2.000 dolara, platiće braća Vlastimir i Dražen Lalović. Iz privredne komore mole da se na paketima naznači njihov sadržaj.

Zabrinuti i potreseni izuzetno teškom situacijom izazvanom poplavama u Srbiji i Republici Srpskoj, naši ljudi na širem području Toronta od srca daruju i donose donacije, a umetnici i kulturni poslenici organizuju različite kulturne događaje i koncerte na kojima će se prikupljati novčana pomoć za ugrožene.

Humanitarni koncert za postradale od poplava u Latinadi u Torontu u petak će održati bendovi Organic Balkanik i Gdžpsoulogdž sa gostima. Sav prihod biće uplaćen Fondaciji Novaka Đokovića.

 

Preko poezije do 10.000 dolara

Na promociji knjige "Bašta izgubljene duše", pesnika i književnika Radovana Gajića, koja će se održati u petak (23. maja) u crkvi Svetog Save u Torontu u 7.30, sakupljaće se prilozi za poplavljene u Srbiji i Republici Srpskoj. Donacije će biti uručene eparhijskom humanitarnom fondu "Sveti car Lazar" i biće objedinjene sa drugim prilozima iz crkvenih zajednica u Ontariju i Kanadi. Sam pesnik Radovan Gajić kaže da je cilj da se sakupi 10.000 dolara i napominje: "Ko da više nek je blagosloveno, ko da koliko god da može, nek je blagoslovljeno." Inače, u programu učestvuju protojerej Ljubomir Rajić, Dimitrije Porobić, glumac, i Dragoljub Nikolić Gaga. Muzički gosti su Jovan Suvajac, gitara, i Dušan Suvajac, harmonika. Stihove čitaju osobe opevane u knjizi.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here