Tanjug
Aleksandar Vučić u Svilajncu

Predsednik Srbije najavio je danas u Svilajncu da će se vrlo brzo krenuti u realizaicju obilaznice sa dva most preko reka Resave i Morave, koji neće koštati manje od 25, a možda i 25 miliona evra, ali će, kazao je, veoma značiti za sve opštine u okruženju Svilajnca, pa i Jagodinu.

U planu je, rekao je predsednik obraćajući se okupljenim građanima, završetak izgradnje kanalizacije za celu opštinu, za šta će biti potrebno 55 miliona evra, izgradnja vodovodne mreže i zatvaranje bazena.

Posle toga Svilajnac će izgledati drugačije, rekao je predsednik okupljenim građanima.

– Daleko smo od Švajcarske, ali moramo da radimo i da joj se približavamo, zajednički mnogo toga možemo i samo tako Srbija može da ide napred – rekao je Vučić, koji u u Svilajncu prisustvuje otvaranju švajcarske fabrike za proizvodnju osvetljenja Regent.

Vučić je rekao da će od svega najavljenog nešto biti izgrađeno ove godine, a nešto u najkraćem mogućem roku sledeće godine.

– Više toga smo renovirali i izgradili, a kada to završimo razgovaraćemo o većim platama, penzijama i kako da vratimo naše ljude na svoja ognjišta, jer će i ovde moći da žive od pristojnog rada – kazao je Vučić.

Pozvao je građane da pomognu u tome, jer, kako je kazao, sve što radimo radimo za nas, ali i za našu decu.

Nastaviće se i sa obnovom mnogih hramova, od kojih su neki već obnovljeni, a i Osnovna škola “Jovan Jovanović Zmaj” je poslednja u ovom kraju koja se obnavlja.

Predsednik je zahvalio građanima Svilajnca na podršci i na tome što su razumeli da je za sve ovo neophodan rad, trud i energije.

Napomenuo da Svilajncu nedstoje možda još jedna fabrika i onda bi to bile velike stvari koje smo uradili za Svilajnac.

“Videli su da imaju posla sa ozbiljnim ljudima”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija u novootvorenu fabriku u Svilajncu uložila malo novca, ali da su vlasnici, odnosno švajcarska kompanija Redžent opredelila za ovaj projekat, jer su videli da imaju posla sa ozbiljnim i odgovornim ljudima.

On je dodao da se tako kod investitora ne predstavlja samo jedno mesto, već cela Srbija kao dobro mesto za ulaganje

Prema njegovim rečima, bitno je da postoji princip marljivosti i da se uči svakog dana.

– Ako u tome uspemo to će biti nešto čime se ponosimo – radna etika, želja da napredujemo. To su velike osobine. Svako može da podigne fabriku, ali radnici i poslodavci su oni koji prave razliku – rekao je Vučić.

Vučić je dodao i da će u fabrici za početak biti zaposleno 120 radnika, ali da veruje da će uskoro biti i 200.

Najavljujući nove projekte Vučić je kazao da će u martu i aprilu početi izgradnja obilaznice oko Svilajnca što je bitno za to, ali i sva okolna mesta, ali i za investitore kojima će tako ulaganje u ovaj region biti isplativije.

– Drago mi je što sam video mnogo mladih i ovde i u okolini. Ako je istina da smo zaposlili mnogo žena iz Kušiljeva (naselje u Svilajincu) to će ga sačuvati i neće svi da odu u Švajcarsku, Nemačku. Uradićemo u naredne dve i po godine ovde i kanalizaciju kompletnu, sa fabrikama, sa prečišćivačima otpadnih voda. Uradićemo završetak vodosnabdevanja, do najudaljenijih sela, uradićemo i zatvroreni bazen i sa svim ovim o čemu smo pričalo- obilaznicu…Čini mi se da smoi najveći broj infrastrukturnih prpoblema ovde rešili – rekao je Vučić.

On se posebno zahvalio Ursuli Rejndols iz Švajcarske od koje je Srbija naučila dosta o dualnom obrazovanju.

Zahvaljujući njenom programu, kako je rekao, dualno obrazovanje steklo je oko 4.000 dece koja su odmah nakon školovanja i zaposlena.

Dodao je da postoji dualno obrazovanje i na univerzitetima, pre svega tehnološkim što je veoma važno za ovakve fabrike.

-Sa tim zaostajemo za Nemcima, Švajcarcima i Danskom, zemljama koje su i ekonomski i po svim drugim strukturama značajno ispred ostalih. To je nešto što možemo da uradimo i promenimo u daljem privlačenju švajcarskih i nemačkih invesrtucija – rekao je Vučić.

On je podsetio da su Švajcarska i Austrija kao i Srbija zemlje bez mora, ali su izuzetne turističke destinacije jer se oslanjaju na svoj rad i veruju u to što rade, zbog čega i mi treba slično da se ponašamo.

Kako je pojasnio svi, bez obzira na godine treba stalno da uče i unapređuju se.

Vučić je predstavnicima švajcarske kompanije poželeo dobru zaradu i veliki profit, ističući da je Srbija sve obaveze prema Redžentu ispunila i da će nastaviti tako da radi i ubuduće.

Vučić otvorio pogon kompanije “Regent” u Svilajncu

Novi pogon švajcarske kompanije “Regent lajtning” u Svilajncu, koja će zaposliti više od 120 radnika, presecanjem vrpce zvanično je otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik je prethodno obišao pogon i pozdravio radnike iz Svilajnca, Kragujevca, Jagodine i ostalih mesta iz Šumadijskog i Pomoravskog okruga koji rade u toj fabrici i poželeo im srećan rad.

Vučić je poručio da je Srbiji potrebno više takvih fabrika kakva je “Regent”, a koje zapošljavaju između 100 i 300 ljudi

– Iako ništa ne razumem kako ovo radi, lepo izgleda – prokomentarisao je predsednik tokom obilaska pogona.

Predsedniku je rečeno da su i đaci sa dualnog obrazovanja počeli da rade u toj fabrici, a on je poručio da Srbija mora da nastavi da podstiče dualno obrazovanje, jer on, naglašava, donosi rezultate.

Naveo je da Srbija u tome ima veliku podršku švajcarskih, nemačkih i austrijskih partnera.

Otvaranju kompanije prisustvuju i čelnici Regenta, ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid i predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

„Regent lajtning” je švajcarska kompanija sa sedištem u Bazelu koja se bavi proizvodnjom industrijske rasvete i posluje u Slobodnoj zoni Svilajnac.

Kompanija posluje u Svilajncu od proleća 2020. u zakupljenom prostoru površine 1.000 kvadratnih metara sa tridesetak zaposlenih.

Nova fabriku površine oko 6.500 kvadratnih metara je sagrađena u sklopu prve faze izgradnje “Regentovih” postrojenja, dok je plan da se u drugoj fazi izgradi još jedna hala sa dodatnih 6.000 kvadrata.

Izvršni direktor kompanije Jerg Štajmajer najavio je da će u prve četiri godine poslovanja u Svilajncu uložiti četiri miliona evra.

“Regent” trenutno u Svilajncu zapošljava više od 80 radnika, a plan je da po završetku druge faze investiranja zaposli više od 250 radnika.

Slobodna zona Svilajnac ima sedam stranih investitora koji posluju u njenom režimu. Kompanija “Regent lajtning” je porodična firma osnovana 1908. godine sa više od 600 zaposlenih u pogonima u Švajcarskoj, Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Indiji i sada u Srbiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here