Daleko više žrtava talibanskog napada

0

"Ukupno je 14 ljudi umoreno mučeničkom smrću, a 38 naših seljana je ranjeno", izjavio je novinarima general avganistanske vojske Paikan Zamaraj pošto je posetio neke ranjenike u bolnici u vojnoj bazi NATO-a na kabulskom aerodromu.

Avganistanska policija je juče saopštila da je pet civila poginulo, a da ih je 28 ranjeno.

Nasilje u Avganistanu je ove godine dostiglo najgori nivo od 2001. godine, kada su američke snage svrgnule talibansku vlast.

Međunarodne snage predvođenje NATO-om potvrdile su da se napad dogodio, navodeći da su u njemu poginula četiri Avganistanca, a da nije stradao nijedan vojnik NATO-a.

U talibanskim napadima na avganistanske i međunarodne snage bezbednosti obično su žrtve civili, podseća Rojters.

Civili ranjeni u jučerašnjem napadu u dolini Tagab, u pokrajini Kapisa, oko 75 kilometara severoistočno od Kabula, prevezeni su u bolnice na kabulskom aerodromu i u Bagramu, najvećoj američkoj bazi u Avganistanu, rekao je Zamaraj.

Projektili su pogodili pijacu u Tagabu dok je komandant francuskih snaga u Avganistanu prisustvovao sastanku sa avganistanskim vojnicima i seoskim starešinama na nekoliko kilometara odatle.

Komandant kontingenta od 3.100 francuskih vojnika u Avganistanu, brigadni general Marsel Driar izjavio je da pobunjenici nisu u stanju da se suoče sa njegovim vojnicima licem u lice.

"Mislim da je očajnički tok delovanja (…) jer oni nisu u situaciji da mogu da se bore protiv nas i da mogu da nas spreče u slobodi kretanja kroz dolinu Tagab", rekao je novinarima general.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here