Dalijevi bakrorezi u Beogradu

0

Na izložbi "Dali u Lafontenovom svetu", organizovanoj u saradnji sa Galerijom "Viskonti" iz Ljubljane, biće predstavljeno 12 bakropisa dorađenih akvarelom – ilustracija basni iz "Bestijarija" Žana de Lafontena, rekla je direktorka FKC Paskal Delpeš.

 

Izložbu će 1. marta u 20 časova otvoriti francuski ambasador u Beogradu Žan Fransoa Teral, a tom prilikom će glumac Predrag Miki Manojlović čitati basne na francuskom i na srpskom jeziku, prenose beogradski mediji.

 

Obeležavanje Frankofonije pratiće i ciklus frankofonih filmova, pozorišna predstava "Plakar", kao i koncert francuskog džez sastava "Čovekovi prsti".

 

Ciklus frankofonih filmova biće održan od 18. do 21. marta u Domu omladine Beograda (DOB).

 

Biće prikazano 10 ostvarenja autora iz Francuske, Tunisa, Belgije, Švajcarske i Kanade, kao i film srpskog reditelja Vladimira Perišića "Ordinary People", koji je rađen u koprodukciji s Francuskom, rekao je urednik filmskog programa DOB-a Boban Jeftić.

 

U DOB-u će 21. marta nastupiti i francuski džez sastav "Čovekovi prsti", a njihov koncert biće besplatan.

 

 

Dalijevo poimanje vremena

Pozorišna predstava "Plakar", koju izvode dve pantomimičarke, učenice Marsela Marsoa, gostovaće 26. marta u Beogradskom dramskom pozorištu, a potom će je videti i publika u Novom Sadu i Nišu.

 

Najavljeni su i takmičenje u fudbalu, u znanju francuskog jezika i šansoni, nekoliko predavanja i književnih rasprava.

 

 

Međunarodna organizacija frankofonije, koja ove godine obeležava 40 godina postojanja, broji 56 država stalnih članica i 14 posmatrača, među kojima je i Srbija.

 

Delpešova je navela i nekoliko interesantnih podataka o frankofoniji, među kojima su da 200 miliona ljudi u svetu govori francuski, kao i da je to deveti jezik na planeti po rasprostranjenosti, da se kao zvanični jezik govori u 32 države, da 60 odsto frankofonaca ima manje od 30 godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here