ossrb.org

Najbolje odbojkašice Srbije broje dane do početka Svetskog prvenstva u Japanu.

Puna pažnja naše, ali i svetske odbojkaške javnosti usmerena je ka Torinu gde su najboljih šest selekcija tek počele najvažnije borbe za medalje i konačni redosled na Svetskom prvenstvu, a na vrata nam polako kuca i – planetarna smotra odbojkašica. Brojimo dane i sate do početka ovog velikog takmičenja (29. septembar – 20. oktobar) na kojem su u najužem krugu kandidata za jedno od odličja i – reprezentativke Srbije.

Iako selektor Zoran Terzić i njegove učenice izbegavaju da daju prognoze, brojne činjenice svrstavaju naše devojke u red favoritkinja. Najpre, poslednjih godina Srbija se sa velikih takmičenja po običaju vraća s nekom od medalja.

Dalje, ima igračice visokog svetskog ranga, kao što su korektorka Tijana Bošković, srednji blokeri Milena Rašić, Stefana Veljković i Jovana Stevanović, primač servisa Brankica Mihajlović i tehničar Maja Ognjenović, a i ostale naše igračice igraju u cenjenim evropskim ligama. Uz to, u “zemlju izlazećeg sunca” Srpkinje stižu kao zvanične olimpijske vicešampionke i evropske prvakinje, ali i sa “teškim” prtljagom klupskih titula i priznanja na međunarodnoj sceni.
Ako dodamo i da naš državni tim sjajno igra i da ga već dve decenije vodi jedan od najboljih svetskih trenera, onda su to dovoljno jaki argumenti da Srbija u osvit šampionata zaslužuje isti tretman kao Kineskinje (olimpijske šampionke), Amerikanke (svetske prvakinje i pobednice Lige nacija), Brazil i Rusija.

14 odabranih

Za reprezentaciju Srbije na 18. Svetskom prvenstvu igraće: tehničari Maja Ognjenović i Bojana Živković, korektori Tijana Bošković i Ana Bjelica, libera Silvija Popović i Teodora Pušić, primači servisa Brankica Mihajlović, Tijana Malešević, Bianka Buša, Bojana Milenković i srednji blokeri Milena Rašić, Stefana Veljković, Jovana Stevanović i Maja Aleksić.

– To jeste najuži krug vrhunskih reprezentacija, ali tu su još i Italija, Holandija, Turska, Belgija… Konkurencija će, dakle, biti izuzetno jaka i osvajanje bilo koje medalje bilo bi veliki uspeh – smatra Zoran Terzić.

Ipak, naš selektor i kapitenka Maja Ognjenović, koja se posle dvogodišnje pauze vratila u državni tim, imaju možda i najjače motive pred ovo takmičenje.

– Ne treba ni podsećati da je uzlet naše ženske odbojke počeo upravo u Japanu pre 12 godina – pričao nam je Terzić. – Na to Svetsko prvenstvo plasirali smo se kroz tri kruga kvalifikacija, morali da igramo čak i sa Albanijom ili Škotskom da bismo stigli do elite. Kad sam uoči prvenstva obećao plasman među osam najboljih, mnogi su me podsmešljivo gledali. Jer, to je značilo da moramo da pobedimo jednu Italiju i Kubu koje su u to vreme osvajale svetske titule. A mi smo ih u grupi “lagano” tukli.

Ključni momenat te 2006. godine dogodio se u meču sa Kineskim Tajpehom.
– Bila nam je potrebna pobeda za plasman u polufinale. Svesne toga, igračice su bile u velikom grču. Gubili smo sa 1:2 i priličnom razlikom u četvrtom setu. Da smo izgubili, sve lepo što smo do tada uradili prosuli bismo u vodu.

Terzić je tada pribegao jednom triku.

– Tražio sam tajm-aut i rekao devojkama: “Čestitam, prošle ste u polufinale. Izračunali smo set-količnik, sve poene, završile ste posao.” Začula se cika, vriska, padali su poljupci. Vratile su se na teren i rasterećene pobedile sa 3:2. Kasnije nisu verovale kako sam ih prevario. Do “bronze” smo došli još jednom pobedom nad Italijankama od 3:1.

Od Japana 2006. do Japana 2018. naša reprezentacija je osvojila još 16 medalja na velikim takmičenjima. Nova, šampionska generacija srpskih odbojkašica je za to spremna!

Najbolje odbojkašice Srbije broje dane do početka SP u Japanu
Junakinje

Prvu i za sada jedinu medalju na Svetskim prvenstvima, te 2006. osvojile su: Jelena Nikolić, Aleksandra Ranković, Ivana Đerisilo, Nataša Krsmanović, Jovana Brakočević, Brižitka Molnar, Jovana Vesović, Maja Ognjenović, Vesna Čitaković, Maja Simanić, Anja Spasojević i Suzana Ćebić.

Raspored

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije startovaće na 18. SP u grupi D, a sve mečeve igraće u Hamamacu areni kapaciteta 8.200 mesta. Evo i rasporeda:
29. septembar /09.10 Srbija – D. Republika
30. septembar/12.20 Srbija – Kenija
1. oktobar/12.20 Srbija – Brazil
3. oktobar/9.10 Srbija – Kazahstan
4. oktobar/6.40 Srbija – Portoriko

Plasman u drugu fazu takmičenja izboriće po četiri najuspešnije ekipe iz sve četiri grupe. Formiraće se dve nove grupe od po osam selekcija. Svi mečevi druge faze igraće se u Nagoji i Osaki.

U treću fazu proći će šest najuspešnijih – po tri najbolje ekipe iz druge faze. Formiraće se dve nove grupe iz kojih će po dve najuspešnije reprezentacije proći u polufinale. Dalje se igra po kup sistemu. Utakmice za medalje igraće se u Jokohami.

Izvor:
A. Stanković

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here