wikipedia.org
Adolf Hitler

Hitler je izvršio samoubistvo 30. aprila 1945. godine u Berlinu, kada je bio okružen sovjetskim trupama.

Rusko vojno-istorijsko društvo objavilo je izveštaj maršala Georgija Žukova od 3. maja 1945. godine, koji je podnet vrhovnom komandantu Oružanih snaga SSSR-a Josifu Staljinu o podacima dobijenim od sovjetske vojne kontraobaveštajne službe koji se tiču samoubistva vođe Trećeg rajha Adolfa Hitlera i nemačkog ministra propagande Jozefa Gebelsa.

U Žukovom izveštaju nalaze se podaci “Smerša” 79. streljačkog korpusa 3. udarne armije, koji su zasnovani na izveštajima zarobljene posluge visokih funkcionera Trećeg rajha, piše Sputnik.
“Smerš” je skraćenica od reči “Smrt špijunima”, a tako su se za vreme Drugog svetskog rata nazivale pojedine nezavisne kontraobaveštajne organizacije u Sovjetskom Savezu.

U dokumentu se ističe da su kontraobaveštajci pritvorili Gebelsovog ličnog kuvara Vilhelma Langea i rajhsministra Šnajdera.

Oni su tvrdili da je Hitler izvršio samoubistvo 30. aprila, ali nisu znali gde je sahranjen, a da su Gebels i njegova supruga izvršili samoubistvo 1. maja u podzemnom skloništu u blizini Rajhstaga.

“Prilikom silaska u Gebelsovo sklonište, na ulazu u njegov kabinet, otkriveni su izgoreli leševi muškarca i žene, a Lange i Šnajder su odmah prepoznali Gebelsa i njegovu ženu. Takođe ih je identifikovao Bartkevič, ’generalni sekretar Beloruskog komiteta‘, koji je četiri godine radio u Ministarstvu propagande. Kod leševa nisu pronađeni nikakvi dokumenti, ali su u Gebelsovom kabinetu pronađene fascikle sa različitim dokumentima, koji su zapečaćeni i dati na čuvanje”, napisao je Žukov. Kako bi se potvrdili dobijeni podaci, 3. maja je naređeno „da se leševi pokažu petorici zarobljenih generala, da se dokumentuju njihova svedočenja, fotografišu leševi i utvrdi uzrok spaljivanja leševa, nakon čega ćemo vam podneti dodatni izveštaj“, dodao je maršal.

Pored toga, prema rečima Žukova, “istovremeno su preduzete mere za otkrivanje mesta gde je Hitler u poslednje vreme živeo i detaljnog proučavanja svih informacija o njegovom samoubistvu”. Izveštaj je jedan od jedinstvenih dokumenata koje je Rusko vojno-istorijsko društvo objavilo povodom 75. godišnjice početka strateške operacije Crvene armije na Berlin. U ovim materijalima predstavljeni su originalni ratni izveštaji, mape, rezolucije i potpisi predstavnika sovjetske vojne komande – od komandanta divizije do vrhovnog komandanta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here