Youtube/Printscreen
Slobodan Milošević

Danas se navršava 20 godina od kada je bivši predsednik i haški optuženik Slobodan Milošević izgubio izbore za predsednika SR Jugoslavije.

Njegov protivkandidat, koji je pobedio, bio je kandidat udružene Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislav Koštunica.

Predsednički izbori 24. septembra 2000. su održani istovremeno sa lokalnim i izborima za savezni parlament. Ne želeći da prihvati poraz i prizna rezultate izbora, do tada vladajuća SPS i njen lider izazvali su postizbornu krizu koja je okončana 5. oktobra posle masovnih protesta širom Srbije.

Pobedom udružene opozicije (DOS) na izborima u Srbiji i SRJ završila se desetogodišnja autokratska vladavina Slobodana Miloševića.

Ne želeći da prihvati poraz, do tada vladajuća Socijalistička partija Srbije i njen lider Milošević izazvali su postizbornu krizu koja je zapretila građanskim ratom u Srbiji.

DOS je pozvao na demonstracije zbog nepriznavanja rezultata izbora za predsednika SRJ, a kriza je okončana 5. oktobra posle masovnih protesta širom Srbije.

Na tim izborima pobedio je kandidat DOS-a i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica sa 2.470.304 (50,24 odsto) osvojenih glasova birača. Milošević je osvojio 1.826.799 (37,15) odsto glasova birača.

Milošević je 11. marta 2006. umro u pritvoru Međunarodnog tribunala u Hagu, gde mu je suđeno za genocid u Bosni i Hercegovini, ratne zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.

Od uvođenja višepartiskog sistema 1990. SPS, čiji je Milošević bio neprikosnoveni lider, bila je neprekidno na vlasti do 2000. godine kada je on izgubio predsedničke izbore. Četiri godine kasnije, u martu 2004. manjinska vlada Vojislava Koštunice izabrana je uz podršku poslanika SPS.

SPS se vratila na vlast u julu 2008. ušavši u koalicionu vladu premijera Mirka Cvetkovića, koju su činile DS, SPS i G17 plus.

U toj vladi SPS je imao tri ministarska mesta, a predsednik stranke Ivica Dačić je bio prvi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here