Dan koji okuplja Srbe

0

 

 

Sabornost

– Sveti Sava nas i danas, kao i kroz mnoge vekove, poziva na sabornost, praštanje, pomirenje, pobožnost, svest i samosvest, na odgovornost i činjenje dobrih dela po kojima ćemo biti prepoznati i upamćeni kao ljudi i narod, koji nije od juče i koji živi da bude i sutra – istakao je protojerej Jovanović u Svetosavskoj besedi.

Na početku su posetioci, zajedno sa crkvenim horom i decom učesnicima programa otpevali Svetosavsku himnu.

 

Zatim je grupa dece koja pohađaju veronauku i dopunsku školu na srpskom jeziku pri našoj crkvi, izvela recital posvećen prvom srpskom svetitelju i prosvetitelju. Decu je, zajedno sa sveštenicima, pripremala nastavnica Milica Knežević, a program je vodila Stefana Nikolić.

U nastavku programa pesnikinja i pisac Damjanka Čizmić govorila je "Baladu o svetom Savi" i pobrala aplauze dece i svih prisutnih na akademiji.

 

Svetosavsku besedu održao je protojerej Milorad Jovanović koji je naglasao "da nas Savindan okuplja na praznovanje, ali i podseća i nacionalno uzdiže i budi kao nijedan drugi dan u godini".

 

Posle toga su nastupili članovi folklornih sekcija KUD "Jugos" i SKU "Rastko", a na kraju su kumovi ovogodišnje slave deci podelili prigodne poklon-paketiće. Dva buketa cveća od roditelja i dece dobila je i nastavnica Milica Knežević kao znak zahvalnosti za angažman i pripremu dečjeg programa. Među prisutnima, na svetosavskoj akademiji bio je i generalni konzul Srbije u Minhenu Boro Šuput.

 

 

Četiri kuma

Ove godine kumovi svetosavske akademije bile su četiri porodice: Kašić, Popadić, Stojanović i Rogić koje su pripremile slavska obeležja koja je osveštao protojerej Milorad Jovanović zajedno sa protojerejima Branislavom Čortanovačkim i Marinkom Rajakom.

I sledeće godine domaćini na svetosavskoj akademiji biće četiri porodice Dragana Tešića, Rose Santrač, Milosave Grozdek i Radivoja Malića, koje su od ovogodišnjih kumova dobile po parče slavskog kolača.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here