EPA-EFE/IAN LANGSDON
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Francuski predsednik Emanuel Makron označio je danas početak obeležavanja Dana sećanja paljenjem plamena na grobu Neznanog junaka, a na centralnoj proslavi kod Trijumfalne kapije uz mnogobrojne francuske, bilo je i zastava nekoliko zemalja saveznika, uključucjući i više zastava Srbije.

Srpske zastave nosili su potomci ratnika iz Prvog svetskog rata, a među njima je bio i praunuk vojvode Živojina Mišića Đorđe Stojanac, s kojim se pozdravio i razgovarao francuski predsednik, prenele su beogradske Novosti.

Obilazeći barjaktare i rukujući se sa njima, francuski šef države je razmenio nekoliko reči i sa ostalima koji su nosili srpsku i drgue zastave, a koji su, kasnije, svi zajedno, pozvani u Jelisejsku palatu na svečani ručak.

Zvuci muzike vojnog orkestra prigušeni su upornom kišom pred stotinama okupljenih građana koji su mahali zastavicama i došli na ceremoniju i da pozdrave predsednika, penosi AP.

Makron je jutros najpre položio venac na spomenik Žoržu Klemansou u blizini Trga Konkord, da bi se zatim kolima, u pratnji konjice Republikanske garde, popeo Jelisejskim poljima do Trga Šarl de Gol Etoal gde je izvršio smotru postrojenih trupa.

Pozdravljen od strane premijera Eduarda Filiipea, Makron je izvršio smotru trupa tokom svečane ceremonije kojom se obeležava 101 godina od primirja koje je okončalo borbu u Prvom svetskom ratu.

Francuski lider će kasnije otkriti spomenik stotinama vojnika koji su poginuli u stranim vojnim operacijama od 1963. godine.

Makron je položio venac pred Spomenikom neznanom junaku kod Trijumfalne kapije i simbolicno obnovio Vecnu vatru koja je ovde prvi put zapaljena 11. novembra 1923. godine.

Makron je istovremeno odao i pocast francuskim vojnicima koji su poginuli u toku proteklih godinu dana u mirovnim misijama.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime