Z. Mirković
Prošle godine gost bio i David Štokinger

Klub Jedinstvo iz Švehata je zbog pandemije korona virusa do sada morao da odloži ili otkaže više planiranih aktivnosti, kao i sva naša udruženja u Austriji i drugim zemljama Evrope. Tako je bilo i proteklog vikenda, kada zbog korona mera nije moglo da se održi tradicionalno obeležavanje nekadašnjeg dana republike.

– To je dan koji smo godinama familijarno slavili u klubu uz večeru i druženje. Teškog srca, zbog aktuelne situacije sa “prokletim” virusom, nismo bili u mogućnosti da ove godine na taj način obeležimo nekadašnji praznik – poručio je preko Fejsbuka Krsta Petrišorević, predsednik Jedinstva.

On, ipak, nije propustio da nekadašnji dan republike, obeleži bar na neki način. Učinio je to na društvenim mrežama, tačnije na svoj Fejsbuk profil je postavio fotografije sa proslava prethodnih godina.

Petrišorević je izrazio nadu da će iduće godine, u ovo vreme biti bolje i da će ovogodišnje otkazivanje biti samo tužna uspomena.

Proslava 29. novembra prošle godine

– Šta reći. Tužno, tužno, da ne može tužnije biti. Godinama smo u srpskom klubu Jedinstvo Švehat za nostalgičare koji se rado sećaju bivše Juge, obeležavali 29. novembar Dan Republike SFRJ. To je uvek bilo porodično druženje nas nostalgičara. Mi smo uz bogate večere na video-bimu gledali kratkometražne filmove iz tih davnih i lepih vremena, kao i govore Josipa Broza Tita, koje je držao u raznim mestima tadašnje Jugoslavije – podseća Petrišorević.

Prema njegovim rečima obeležavanje 29. novembra je u Jedinstvu obnovljeno u uskom krugu, sa nekoliko osoba.

– Najpre je to bilo obično druženje, koje je postajalo sve bolje organizovano. Mislim da je vrhunac bila proslava prošle godine. A, inače, Jedinstvo je jedini klub koji je ostao privržen starim praznicima i koji obeležava i taj nekada najveći praznik bivše države. Nažalost, prokleta pandemija je sve blokirala. Kako sve što je bilo lepo i dobro, tako i naš klub – s tugom konstatuje Krsta Petrišorević.

Krsta Petrišorević

Skresana krila

Od proglašenja pandemije, klubu su “skresana krila”, kaže Petrišorević i dodaje da su u ovoj godini prostorije 90 posto dana bile zatvorene.

– Žao mi je što su otkazane i druge tradicionalne manifestacije, počev od Dana žena, pa zatim Đurđevdanski šou, klupska fešta u sklopu fešte grada Švehata, pa Jesenji bal, a neće biti ni Deda mraz šoua tokom kojeg smo mališanima delili novogodišnje paketići. Ne ostaje ništa drugo nego da živimo u nadi da će ovo ludilo proći i da će doći lepši dani ne samo u klubu, nego uopšte – poručio je Petrišorević.