EPA

Međunarodni dan žena u Austriji nije dan za slavlje za žene stranog porekla koje žive u ovoj zemlji, pokazuje istraživanje Austrijskog integracionog fonda (OeIF).

Na početku prošle godine je u Austriji živelo oko 917.900 žena rođenih u inostranstvu, što je jedna petina ženskog stanovništva Austrije. Na listi porekla na prvom mestu je Nemačka, a odmah zatim slede Bosna i Hercegovina, Turska, Srbija i Rumunija.

U školskoj 2019/20. godini udeo učenica kojima nemački nije maternji jezik u austrijskim školama bio je 27 odsto, pri čemu je udeo u specijalnim školama bio 40 odsto, u politehničkim školama 38 odsto i novim srednjim školama 33 procenata.

Zbog lošeg znanja nemačkog jezika austrijske vlasti često decu stranog porekla šalju u specijalne škole, koje pohađaju i deca ometena u razvoju.

Pozitivni podatak je da je broj strankinja koje su završile fakultet jasno porastao na 29 odsto. Međutim, kada je reč o zaposlenju, strankinje imaju problema u pronalaženju radnog mesta.

Strankinje su suočene sa velikim preprekama na putu do radnog mesta. Stopa nezaposlenosti žena stranog državljanstva 2020. bila je 16,8 odsto, jasno veća od onih Austrijanki koja je svega 8 procenata.

Uz to, zarađuju manje od Austrijanki – dok su Austrijanke 2019. imale prosečna godišnja primanja u visini od 22.800 evra, strankinje su se morale zadovoljiti sa 18.500 evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here