Olivera Inđić

Apsolutni pobednik Pulskog festivala, film “Dnevnik Diane Budisavljević”, rediteljke Dane Budisavljević, koji prvi put, od osamostaljenja Hrvatske, govori o posledicama ustaškog genocida nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, pozdravljen je ovacijama publike na tri rasprodate projekcije u Beogradu.

Budisavljevićeva je navela da je na ideju da uradi ovaj film o temi koja je više od 70 godina bila gotovo sasvim nepoznata, došla nakon što je pročitala dnevnik Diane Budisavljević, a da je zatim godinama prikupljala građu. Sa humanom Austrijankom, koja je iz koncentracionih logora spasla više od 10.000 dece, deli prezime, ali nisu u srodstvu, bar ne neposrednom, već preko supruga Diane Budisavljević, lekara Julija, za koju je Dana prvi put i saznala kada je dobila njen dnevnik. A da nije snimljen ovaj potresni film o Diani i danas bi malo ko, bar u Hrvatskoj, znao o herojstvu jedne žene koja se suprotstavila okrutnom Pavelićevom krvavom režimu u spasavanju nesrećne dece.

Dana Budisavljević rođena je 1975. u Zagrebu. Diplomirala je na Odseku za filmsku i TV montažu Akademije dramskih umetnosti u Zagrebu. Radila je kao montažerka, asistentkinja produkcije i organizatorka filmskih festivala. Sa Olinkom Višticom 2006. godine osniva filmsku i umetničku produkciju Hulahop. Danin otac je Boško Budisavljević, čuveni hrvatski arhitekta, poreklom iz Like.

Zanimljivo je da je naš slavni naučnik Nikola Tesla dupli Danin rod. Bliže srodstvo je preko Dane, majke njenog oca Boška, čija je baka bila Angelina (Tesla) Trbojević, jedna od sestara slavnog naučnika. Dalje srodstvo s Nikolom Teslom je preko Daninog dede po ocu, jer je baka Nikole Tesle, Sofija Mandić, devojački bila Budisavljević. Na isti način daljeg srodstva je i sa Titovom suprugom Jovankom Broz.

Ono što je povezuje sa Dianom svakako je građanski aktivizam kome doprinose svaka na svoj način. U Daninom slučaju to su angažovani filmovi na važne teme poput dokumentarca “Nije ti život pjesma Havaja”. Ovaj autobiografski film kroz ritual zajedničkih obroka njene šarmantne i pomalo neobične porodice govori o potrebi za prihvatanjem među najbližima. Dana je i svojoj porodici, ali i javnosti obelodanila svoje homoseksualno opredeljenje, a ovaj film, posle premijere na ZagrebDoksu, festivalu koji je osnovala sa Nenadom Puhovskim, nedeljama je punio bioskope i bio najgledaniji dokumentarac te godine. Prema rečima autorke, “Nije ti život pjesma Havaja” vrlo je lična priča.

– Znala sam da ću je jednog dana ispričati filmom, no nisam tačno znala kako. Priča je u stvari vrlo jednostavna. Ja sam gej. Od trenutka kada sam to osetila, momenta u kojem sam samoj sebi priznala, bila spremna reći svojim prijateljima, potom roditeljima, a na kraju i kroz film, svaki korak trajao je pet godina. Imam 35 godina, a moja bitka traje 20. Sladak mali lični rat.

Debitovala je dokumentarcem “Sve 5!” o devojci, Hrvatici, seksualnoj radnici, i njenom nimalo lakom povratku u domovinu. Film je osvojio Grand pri na Danima hrvatskog filma, posebnu nagradu za ljudska prava na Sarajevo Film Festivalu, a prikazan je na IDFA i mnogim drugim festivalima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here