EPA-EFE/Boris Pejović
Zdravko Krivokapić

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić potvrdio je večeras da je tokom nereda na Cetinju protivnika ustoličenja mitropolita Joanikija, Crna Gora bila u vrlo kompleksnoj situaciji i da se, kako je kazao, desilo ono što je planirano u zemlji bi danas imali građanski rat.

Krivokapić je na koferenciji za novinare o aktuelnom političkom trenutku u Crnoj Gori rekao da je ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju bio povod da određene strukture, koje pripadaju određenom delu politike, koja pokušava od 30. avgusta prošle godine da prekroji rezultate izborne volje građana, destabilizuje Crnu Goru, uvede nered, haos i nepoštovanje Ustava i zakona.

– Crna Gora se nalazila u jednoj vrlo delikatnoj i kompleksnoj situaciji. To je nešto što su svi građani mogli da vide i bila je prirodna njihova strepnja kako će se to završiti. Kao što danas možemo da svedočimo, vidite da nije ovaj događaj bio toliko značajan sa stanovišta ustoličenja mitropolita Joanikija – rekao je i istakao:

“To je bio vrsni trenutak u kome je trebalo da se ostvari ono što nije ostvareno, a to je: destabilizacija Crne Gore, uvođenja nereda, haosa i nepoštovanja Ustava i zakona”.

Istakao je da je zahvaljujući, pre svega, odlučnoj akciji, koju je Uprava policije i svi policajci zajedno sa delom angažovanja Vojske Crne Gore, proteklo, što je najvažnije, bez bilo kakvih povreda, koje su u jednom vremenskom period od bezbednosnih službi tretirane kao visoko-rizičan događaj, sa nesagledivim posledicama.

– Neko je namerno pravio takvu situaciju. Vršio medijsko spinovanje, omogućavao preko društvenih mreža, a čak najverovatnije, i preko odreženih rezervnih platformi koji postoje u Crnoj Gori. Takve softvere mogu da imaju samo legitimne službe bezbednosti – naveo je Krivokapić.

– Oni koji su bili tamo dobro znaju da je to interes koji povezuje najmanje tu ideologije, a najviše veze politike i organizovanih kriminalnih grupa. Možda, muk koji dolazi vezano za pad onoga tovara, sada više ubeđuje i mene kao premijera, a verovatno i građane Crne Gore, da to nije bilo slučajno – rekao je Krivokapić.

Krivokapić tvrdi da je država pokazala stabilnost, te da se pokazalo da nema te politike koja je za građane bitnija od politike mira.

Istakao da u najnovije događaje u Crnoj Gori nije bilo uplitanja sa strane i da je to bilo iskjučivo delo onih u Crnoj Gori koji imaju interes i želeli bi da se vrate na vlast.

Smatra da predsedniku Milu Ðukanoviću i prethodnom Filipu Vujanoviću nije bilo mesto na Cetinju tokom nereda, jer, kako je rekao, on bi trebalo da pokaže da je predsednik svih građana.

– Nema ni pobednika ni poraženih dobili su svi građani jer su pokazali da su dostojanstveni – rekao je Krivokapić.

Premijer je rekao da će se u narednih sedam dana analizirati situacija oko dešavanja na Cetinju i poručio da “niko neće biti pošteđen”.

Svi oni koji su se, kako je kazao, ogrešili na bilo koji način” snosiće odgovornost.

– U komandnom delu odgovornosti će biti preispiutan svaki čin svakog pojedinca koji je obezbedio li nije obezbedio, uradio ili ne, delovao ili ne i to će u sledećih sedam dana biti urađeno i vi ćete biti informisani. Niko neće biti pošteđen, bez obzira koju funkciju ima i koja ga politička partija štiti – poručio je Krivokapić.

Komentarušići puštanje na slobodu savetnika predsednika države Veselina Veljovića, kazao je da se “ne može čudu načuditi šta se dešava u pravosuđu”.

– Pravosuđe je ostalo, ponavljam 50. put, jedina zarobljena institucija. Ne mogu sve da otkrivam šta se dešavalo ovih dana – rekao je premijer.

Tvrdi da je u pitanju pokušaj da se demonstrira nečija moć i da je zato, kazao je, vreme da se pokaže i zašto neko nije uradio svoj posao.

– Nije policija kriva da na nju nasrću i da radi ono što je u njenoj nadležnosti – kazao je Krivokapić i ustvrdio da niko iz policije nije izašao iz svoje nadležnosti.

Rekao je i da nije upoznat sa tim da li i je policija koristila gume metke, a da će slučaj molotovljevog koktela na policiju biti analiziran.

– Istrajaćemo ne zbog politike već zato što znamo šta je najbolje za Crnu Goru – poručio je premijer.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here