“Danas ćemo potvrditi da niko ne može da se poigrava sa narodom”

Vestionline, Tanjug
5
EPA/ LUKE MACGREGOR / POOL
Edi Rama

Albanski premijer Edi Rama nakon sto je sa suprugom glasao na lokalnim izborima poručio je da su ovi izbori za Albaniju kakvu žele, te da je mnogo bitno da se poštuje pravo svakog građanina bez obzira da li je odlučio da glasa ili ne, prenosi portal a1on.

– Danas je veoma važan dan za Albaniju. Verujem da će ovaj dan jednom i zauvek potvrditi da niko ne može da se poigrava sa narodom. Suverenitet naroda nije prazna reč i onaj ko pokušava da oduzme suverenitet od naroda suočiče se sa krajem, neuspehom i sramom. Važno je da se poštuje svako pravo građanina da glasa ili ne glasa. Istorija nam kaže da su ovi izbori za Albaniju kakvu želimo za svu našu decu – izjavio je Rama.

On je iskazao ubeđenost da se u Albaniji događa nešto istorijsko, te da nikada interesi jedne političke partije ili politički računi ne mogu da budu u sudaru sa nacionalnim interesima.

– Ovi izbori su svojevrsna lekcija za politiku da je nacionalni iznad svakog ličnog interesa – istakao je Rama koji je usled brojnih pitanja novinara zamolio novinare da mu omoguče da prođe.

Sa druge strane, opoziciona Demokratska partija koja zajedno sa ujedinjenom albanskom opozicijom bojkotuje ovaj izborni ciklus, optužila je premijera Ramu da kupuje glasove čak i u ovoj izbornoj trci gde u večini opština jedinstveni kandidati na glasačkim listama su oni iz vladajuće Socijalističke partije.

Potpredsednik opozicione Demokratske Partije Edi Paloka na konferenciji za novinare pokazao je video snimak na kome se, kako je naveo, vidi kako se daju pare za kupovinu glasova od strane, prema njegovim rečim, „strukturisane kriminalne grupe Socijalističke partije i opštine Tirane“.

U međuvremenu albanska policija potvrdila je incident u izbornom mestu u Šijaku kod Drača gde je lokalni stanovnik preteći oduzeo glasačku kutiju i razbacio izborni materijal.

Portparolka Centralne izborne komisije Drilona Hodžaj na pres konferenciji saopštila je da je do 11 časova odziv glasača bio 12 odsto.

Na jedinstvenom biračkom spisku u Albaniji upisano je 3.464.328 građana sa pravom glasa, međutim, zbog migracije, realna brojka je znatno manja.

Izborni proces posmatra 150 posmatrača iz misije OEBS, 20 posmatrača iz ambasade SAD, i po četvoro posmatrača iz ambasada Italije i Britanije.

5 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here