Danas Dan osoba obolelih od autizma

0

Prema evidenciji Republičkog udruženja za pomoć osobama sa autizmom, u Srbiji živi oko 2.500 osoba sa tim razvojnim poremećajem.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je da je, pored rekonstrukcije stacionara u Šapcu, u 2010. godini planirano i otvaranje nekoliko dnevnih boravaka za decu sa autizmom u unutrašnjosti Srbije.

Ljajić je, posle obilaska Stacionara za decu i omladinu sa autizmom na Bežanijskoj kosi, ocenio da ta ustanova može biti dobar model na koji način se država odnosi prema onima kojima je pomoć neophodna.

Predsednik Upravnog odbora udruženja za pomoć osobama sa autizmom Vesna Petrović izjavila je da je "autizam složeni razvojni poremećaj, koji se obično javlja tokom prve tri godine života, četvorostruko je učestaliji kod dečaka nego kod devojčica i može da se dogodi svakoj porodici".

Prema njenim rečima, autizam se ispoljava kroz probleme u čulnom opažanju, govoru, mišljenju i razumevanju socijalnih situacija i zbog toga se ponašanje i odnos sa spoljašnjim svetom kod osoba sa tim problemom razvija drugačije.

Petrović je objasnila da ne postoji pojedinačna karakteristika koja obeležava autizam, ali da se to stanje ipak može prepoznati po problemima u komunikaciji, socijalnim odnosima, kao i ograničenim i ponavljajućim oblicima ponašanja.

Udruženje je član Nacionalne organizacije osoba sa autizmom, punopravni je član Autizma Evrope, a predsednik udruženja je član administrativnog Saveta autizma Evrope.

"Mnoge osobe sa autizmom ne govore ili o sebi govore u trećem licu – imenom, umesto u prvom licu ‘ja’, često se ne odazivaju na svoje ime i izbegavaju pogled prema ljudima", objasnila je Petrović i dodala da neke osobe sa autizmom ponekad mogu biti uznemirene i to uglavnom kada su u nepoznatom ili za njih neprijatnom okruženju.

Prema njenim rečima, ponašanje osoba sa autizmom karakterišu i ograničeni i ponavljajući oblici ponašanja, koji se manifestuju kroz ponavljanje istih pokreta, radnji, reči, interesovanja, težnji ka istovetnosti i otporu prema promenama.

Petrovićeva je ukazala da se porodice osoba sa autizmom susreću se sa brojnim problemima i to najčešće neprihvatanjem i predrasudama okoline, nedovoljnom zainteresovanošću stručnjaka za rad sa osobama koje pate od tog poremećaja i neregulisanim zakonskim okvirom položaja i prava tih osoba.

"Svest o autizmu vrlo je niska u Srbiji , a čak su i institucije koje bi trebalo da pružaju osnovnu podršku, neinformisane i nezainteresovane da razumeju i pomognu osobama sa autizmom i njihovim porodicama", kazala je Petrović.

Petrović je istakla da se u poslednje dve godine situacija u Srbiji malo poboljšala, ali da je za porodice osoba sa autizmom taj pomak spor i nedovoljan.

"Bez pomoći društva njihov život je sve teži i komplikovaniji", poručila je Petrović.
Republičko udruženje za pomoć osobama sa autizmom je udruženje roditelja koje se već dugi niz godina bavi ovom problematikom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here