Tanjug
Ministar finansija Siniša Mali

Zdravstvenim radnicima danas će biti isplaćene uvećane zarade za april.

U četvrtak, 7. maja, sledi isplata minimalne zarade za zaposlene u okviru ekonomskih mera Vlade Srbije podrške privredi.

Aprilska zarada zdravstvenim radnicima veća je za 10 odsto, a ministar finansija Siniša Mali kaže da je reč o trajnom uvećanju zarade, jer je reč o ljudima koji su, kako je istakao, dali sve od sebe tokom pandemije koronavirusa.

– U Infektivnoj klinici medicinska sestra sada će imati platu 54.166 dinara, što je uvećanje od 76 odsto u odnosu na mart 2011. godine, kada je zarada je bila 30.700 dinara. Lekar infektolog će imati 105.896 dinara platu, a imao je samo 64.000 dinara te 2011. godine, što je povećanje od 65 odsto – rekao je Mali, navodi se u saopštenju ministarstva.

Više od 1,1 miliona zaposlenih dobiće od države Srbije tri minimalca u ukupnoj vrednosti od 750 evra, a isplata će početi 7. i 8. maja, rekao je danas na RTS ministar finansija.

Za tri minimalca koje isplaćuje država kao podršku ekonomije, prijavilo se 237.000 poslodavaca, rekao je Mali.

Dodao je da se u Srbiji za dva meseca za isplatu naknade za nezaposlenost preko Nacionalne službe za zapošljavanje prijavilo 6.047 građana koji su ostali bez posla.

– Sa odgovornim, obuhvatnim i dobrim merama uspeli smo da zadržimo najveći broj radnih mesta, ako ne i sva radna mesta u Srbiji – rekao je ministar i dodao da je država najveći teret krize preuzela na svoja pleća.

On je rekao da je dobro što je najveći broj fabrika već krenuo da radi prošle nedelje i da se polako privreda vraća na staro.

– Znate projekcije MMF i stopa rasta -3 za Srbiju, mi smo u rebalansu budžeta stavili -1,8, a ako ovako nastavimo da se što brže otvaramo, da krenemo što pre dalje, mi ćemo biti možda na nuli, što znači da ćemo mi biti najuspešnija ekonomija u Evropi ove godine a to je ogromna stvar – rekao je Mali.

Prijava za 100 evra svakom građanu počinje 15. maja i trajaće do 5. juna, rekao je ministar i dodao da će potpuno biti ispunjeno dato obećanje.

On je rekao da je reč o opravdanoj ekonomskoj meri, jer to rade i SAD, Japan, Hongkong, Singapur, a ne samo Srbija.

Dodao je da je njen cilj da se umanje posledice krize i proširi optimizam i pokaže koliko je Srbija jaka kao država, a građani će za taj novac kupiti neku robu što će podstaći privredu.

Za odlaganje plaćanja poreza i doprinosa do sada je izdvojena suma od 29,5 milijardi dinara, za neplaćanje akontacije poreza na dobit prijavljena suma je 3,3 milijarde dinara, tri minimalca ukupno je državna pomoć od preko 90 milijardi dinara.

– Zato ponavljam stalno, stabilni smo, jaki smo – imamo novac za sve to – rekao je Mali.

Za jeftine kredite podrške preko Fonda za razvoj za deset dana javilo se preko 3.000 preduzeća, a 179 kredita je odobreno za ukupno 1,5 milijardi dinara.

– Taj novac već ulazi u ekonomiju i firme to koriste za svoju likvidnost – rekao je ministar i dodao da je i 80 odsto mikropreduzeća izrazilo zainteresovanost da učestvuje u garantnoj šemi podrške preko poslovnih banaka.

– Veliki deo izlaska iz krize zavisi od eksternog faktora, koliko će brzo da krene i EU i svet, da se otvaraju granice, mi radimo ono što je do nas i bitno je da to uradimo na najbolji mogući način – rekao je Mali.

On je rekao da dodatno teku pregovori s turističkom privredom koja je najviše pogođena, kako da im se dodatno pomogne.

– S druge strane, imamo u rebalansu budžeta dve milijarde dinara za vaučere, da ljudi letuju u Srbiji i da turizmu pomognemo i na taj način – rekao je on.

Pokušavamo da odgovorimo na izazove, ostanemo zdravi, ne ugrozimo makroekonomsku stabilnost, a da sa druge strane naša ekonomija ostane u stanju da što jače i što brže krene da trči u što kraćem vremenskom periodu, zaključio je ministar.

2 COMMENTS

  1. Ово је најобичније булажњење једног лажног доктора наука. Гомила лажи и пропаганде

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here