Danas ističe rok za registrovanje gazdinstava

0

Kako je ranije resorni ministar istakao, jedino registrovano poljoprivredno gazdinstvo može da konkuriše za sva podsticajna sredstva Ministarstva poljoprivrede, a koja se daju za subvencionisanje različitih vidova poljoprivredne proizvodnje.

 

Foto: arhiva
 

Proces registracije i obnove registracije gazdinstava je pojednostavljen – registrovana poljoprivredna gazdinstva će od ove godine prijavljivati samo grupe poljoprivrednih kultura koje sade ili seju, a od 2011. godine registracija će se obnavljati samo ako ima nekih promena.

Ukoliko gazdinstva nemaju nikakvu promenu u toku prethodne godine, od 2011.

Za poljoprivredna gazdinstva je od ključne važnosti da prijave tačne podatke u Registar poljoprivrednih gazdinstava, jer u suprotnom mogu da izgube pravo na neke subvencije.

godine neće više morati da dolaze u Upravu za trezor, kao što je to dosad bio slučaj.

Registrovana poljoprivredna gazdinstva mogu da budu fizička lica, preduzetnici i pravna lica, a registracija se obavlja veoma brzo i gazdinstva ne plaćaju nikakvu naknadu ni za upis novog gazdinstva, ni za obnovu registracije postojećeg.

Da bi se registrovalo poljoprivredno gazdinstvo, neophodno je da u njemu postoji najmanje pola hektara obradive zemlje.

Ukoliko poljoprivrednici ili pravna lica žele da se upišu u Registar poljoprivrednih gazdinstava, neophodno je da se obrate lokalnoj filijali Uprave za trezor, gde će dobiti sve neophodne podatke i formulare koje je neophodno ispuniti.

Ministarstvo poljoprivrede je prvi put uspostavilo Registar poljoprivrednih gazdinstava 2005. godine, kako bi se prikupili svi bitni podaci koji se koriste za planiranje mera u oblasti poljoprivrede, zbog lakše komunikacije sa poljoprivrednicima i prikupljanja podataka na osnovu kojih poljoprivrednik ostvaruje pravo na subvencije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here