Danas je 8. mart – Dan žena

0

 

Centar za promociju zdravih stilova života "Centar E 8" organizovaće akciju "Budi muško, pokloni cvet" u okviru koje će se na zabavan i edukativan način preneti poruka mladima da promovišu vrednosti nenasilnog ponašanja, rodne ravnopravnosti i razmišljaju o odgovornom seksualnom ponašanju.

U Muzeju romske kulture biće održana Panel diskusija povodom početka kampanje "Mesec romsko-ženskog aktivizma" na kojoj će biti reči o položaju te populacije u Srbiji, a biće najavljene i akcije u mnogobrojnim gradovima.

 

Međunarodni Dan žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferencija žena socijalista 8. marta 1910. u Kopenhagenu, na inicijativu Nemice Klare Cetkin, tadašnje liderke ženskog radničkog pokreta.

Taj dan obeležava se u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena godinu dana ranije, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Povodom obeležavanja Dana žena, zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić organizovaće čajanku u saradnji sa humanitarnom organizacijom "Diva donation".

Tom prilikom biće najavljena kampanja protiv starosne diskriminacije žena.

Viktimološko društvo Srbije organizovaće okrugli sto pod nazivom "Oružje i nasilje u porodici:Kako izbeći kobne posledice?" s ciljem da se skrene pažnja javnosti i stručnjaka na izuzetno važnu pravovremenu društvenu reakciju kada žena koja duže vreme trpi nasilje napusti nasilnika.

Pomoćnica gradonačelnika Beograda Radmila Hrustanović učestvovaće povodom 8. marta u oslikavanju "A DORe" čokolade u prodavnici tog slatkiša u tržnom centru "Delta Siti".

 

Ona će se tako, zajedno sa drugim ličnostima iz javnog života uključiti u humanitarnu akciju koja treba da skrene pažnju na značaj obeležavanja 8. marta i podseti na probleme žena koje su suočene sa nasiljem u porodici.

Pobednice tri najlepša rada naspisaće posvete podrške ženama u knjizi "Čokoholičarka", a oslikane čokolade i potpisane knjige prodavaće se na javnoj aukciji. Sva prikupljena sredstva biće namenjena za projekat Sugurne kuće.

Kada je reč o položaju žena u društvu u Srbiji, direktorka Uprave za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada i socijalne politike Natalija Mićunović kazala je da ono zbog političkih i ratnih turbulencija, nazadovalo, a da su se promene posebno loše odrazile na rodnu ravnopravnost.

Ona je, povodom obeležavanja Međunarodnog dana, rekla da bi se tog datuma trebalo prisetiti šta zaista znači ravnopravnost polova u društvu. Mićunović je veoma važnim ocenila to što je posle dužeg vremena usvojen Zakon o ravnopravnosti polova i doneta Nacionalna strategija za poboljšanje položaja žena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here