EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

Dešavanja na utakmici Pari Sen Žermena i Bašakšehira u Ligi šampiona ponovo su na videlo izbacili najosetljivju temu sporta i društva u celini, rasizam, zbog kojeg je utakmica i prekinuta – i biće nastavljena danas. 

Tenzije su buknule pošto je rumunski sudija rekao spornu reč na slovo “n” aludirajući na tamnoputog pomoćnog trenera gostiju Pjera Veboa, i tu je bio kraj. Klupa Turaka je “poludela”, niko nije bio u stanju da igra sve dok Rumun ne bude uklonjen sa stadiona.

Trener Benfike Žorž Žesus smatra da je rasizam danas stvar mode.

– Ne znam tačno šta se dogodilo, šta je rečeno, ko je kome šta rekao, ali danas je rasizam u modi – rekao je Žesus, odbijajući da se prikloni rumunskom sudiji ili Turcima, jer, kaže, nije gledao šta se dešavalo pa nema pravu sliku – kaže Žesus, prenose portugalski mediji.

Primećuje, ipak, nek trendove vezane za rasizam u poslednje vreme.

– Kao građanin, imam pravo na svoje mišljenje i mogu nešto konkretno da kažem samo ako znam šta je rečeno i šta se stvarno desilo. U ovom trenutku, sve što se kaže protiv tamnoputih ljudi se karakteriše kao rasizam, ali ako nešto slično kažete beloj osobi, to više nije rasizam. Ne mogu, nažalost, ništa drugo da kažem, jer nisam video šta se desilo – rekao je trener lisabonskih Orlova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here