Privatna arhiva
Sa prošlogodišnjeg Krajiškog likovnog salona

U galeriji “Vizantija” u PC “Đuro Salaj” u Beogradu, danas u 15 časova otvara se 34. Krajiški likovni salon – jedan od najbitnijih kulturnih događaja Srba iz Krajine, koji je okupio više od 100 umetnika rodom iz Srpske Krajine, a prognanih u “Oluji” 1995. godine.

Organizatori Salona su SKD “Zora” i Udruženje Srba iz Hrvatske.

Milojko Budimir, generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske, ističe da je reč o manifestaciji koja je osamdesetih godina započeta u Kninu, a poslednjih 21. godinu se održava u Srbiji.

– Početkom osamdesetih godina 20. veka organizovana je prva izložba pod nazivom “Kninski likovni salon”, s namerom da iz godine u godinu okuplja sve umjetnike s područja Krajine i tako pruži uvid u najnovije ideje stvaralaca i kretanja na likovnoj sceni i da podsticaj umetnicima da rade i predstave se javnosti. Kontinuitet ove izložbe na kratko je prekinut 1995. godine zbog rata. Narod je proteran s vekovnih ognjišta i raseljen širom sveta. Ipak, vredni stvaraoci počeli su da se okupljaju oko SKD “Zora” i odlučili su da nastave život ove značajne izložbe. Kako se u Srbiji našao najveći broj prognanog naroda Krajine, tu svoj život nastavlja i ova izložba pod malo izmenjenim nazivom, ali s potpuno istom idejom i konceptom. Pružajući podršku krajiškim umetnicima, vremenom su im se priključili i oni koji su poreklom vezani za Krajinu, a zatim i veći broj kolega iz Srbije i Bosne te se tako broj umjetnika i njihovih dela godinama povećavao, a time i broj zainteresovanih izlagača i svakako posetilaca – ističe Budimir.

Snježana Orlović, autor ovogodišnjeg Krajiškog salona navodi da na Salonu izlažu afirmisani umetnici, ali se prilika daje i nekolicini amatera.

– U okviru Salona izlažu se i radovi nastali u tokom likovne kolonije Umetničkog bratstva manastra Krke, ali i dela istaknutih umetnika koji, nažalost, više nisu među živima, a za života su podržavali i bili deo ovog salona. Ovo je teška godina za srpski narod, ali čini se da su baš takve situacije često prevazilažene uz pomoć umetnosti, ona je uvek bila ta koja je misli skretala od briga ka lepom, onda kada je bilo najteže – poručuje Orlović.

Krajiški likovni salon biće otvoren do 25.decembra, od 10 do 16 sati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here