Foto: Tanjug/AP
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić drugog dana posete Abu Dabiju imaće zvanične razgovore sa predsednikom UAE šeikom Muhamedom bin Zajedom.

U fokusu će biti energetika, vojna i ekonomska saradnja.

Planiran je plenarni sastanak i potpisivanje devet sporazuma, od kojih je najvažniji sporazum o strateškom partnerstvu dve zemlje, a predviđeno je i potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti pravosuđa, kulture, sajber bezbednosti i borbe protiv trgovine ljudima.

Najvažnija tema u trenutku globalne krize je energetika, s obzirom na to da su UAE sedma zemlja u svetu po naftnim rezervama.

Govoriće se i o vojnoj saradnji, imajući u vidu da su UAE u vrhu zemalja u svetu u koje Srbija izvozi naoružanje i vojnu opremu, navodi RTS.

Vucić je juče stigao u zvaničnu posetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prvu u novom mandatu, a na poziv šefa te države, šeika Muhameda bin Zajeda koga mnogi na Zapadu nazivaju najmoćnijim arapskim liderom i jednim od najuticajnijih ljudi u svetu u ovom trenutku.

Vučiću je tokom popodneva priređen doček na aerodromu u Abu Dabiju, posle čega je usledila svečana večera koju je u njegovu čast priredio šeik Muhamed bin Zajed.

Večera je trajala tri sata, a RTS saznaje da su dvojica lidera razgovarala o geopolitičkoj situaciji, bilateralnoj saradnji, ali i o drugim važnim temama.

Budući da u Abu Dabi uskoro dolazi i nemački kancelar Olaf Šolc, a da je šeik Muhamed dobar prijatelj francuskog predsednika Emanuela Makrona, predsednik Srbije je tražio podršku lidera UAE da se Srbija što bolje pozicionira u ovom trenutku na međunarodnom planu.

Šefovi država razgovarali su i o novim investicijama.

UAE već godinama su jedan od najvećih investitora u mnogim zapadnim zemljama.

U Ameriku su uložili gotovo 1.600 milijardi dolara, u Veliku Britaniju 120 milijardi dolara, a u Srbiji imaju brojne investicije i projekte.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here