soc.org.au.
Za večno pamćenje: Patrijarh Pavle u Varovilu 2004. godine

Svetom arhijerejskom liturgijom, koju su služili sveštenici čačanske crkve, uz sasluženje Ostoje Kneževića, starešine sabornog hrama u Nikšiću i Dragana Gaćeše, paroha Kućinaca, rodnog sela patrijarha Pavla, u manastiru Blagoveštenje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri započeli su Dani patrijarha Pavla. Na otvaranju manifestacije, koja se održava po drugi put, a sasvim je izvesno da će biti tadicionalna, govorio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

– Blaženo počivši patrijarh zamonašio se 1947. godine ovde u Blagoveštenju, i to nama Čačanima daje pravo da se osećamo blagoslovenima. Patrijarh Pavle nas i danas sa nebesa čuva kao naš pastir – istakao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović pred velikim brojem vernika.

U okviru manifestacije “Dani patrijarha Pavla” otvorena je i rezbarska radionica Krst patrijarha Pavla, posvećena krstu koji je patrijarh Pavle kao monah izrezbario u manastiru Vujan kod Gornjeg Milanovca. Među osam maestralno izrezbarenih krstova od sedam autora, za krst sa najviše simbolike izabran je rad protojereja stavrofora Aranđela Danilovića iz Gornjeg Milanovca.

Manifestacija se nastavlja 6. oktobra u Domu kulture u Čačku koncertom hora Mitropolije iz Sankt Petersburga.