Vesti
Pred njima je budućnost: Stefan i Danilo u Kofs Harboru

U Kofs Harboru je prošlog vikenda održan godišnji Nacionalni šampionat najboljih mladih fudbalera Australije (FFA National Youth Championships). Ovo elitno takmičenje, naime, održava se od 2006. godine u organizaciji Severne fudbalske federacije Novog Južnog Velsa (NNSWF) i opštine Kofs Harbur, njihovog Sportskog odeljenja i lokalne zajednice.

I ove godine su se najtalentovaniji mladi fudbaleri Australije odmah po završetku njihovih prvenstava našli na jednom mestu. Punih pet dana dečaci mlađi od 13 i 14 godina iz svih australijskih država i teritorija, igrali su utakmice podeljeni u po 18 ekipa u obe starosne kategorije. U tako jakoj konkurenciji, drugu godinu zaredom, srpska zajednica iz Sidneja imala je svoje predstavnike – Danila Mizdraka i Stefana Konjevića, koji su u U-14 kategoriji predstavljali Novi Južni Vels.

Ovaj prestižni turnir nije stran pomenutom dvojcu. Danilo i Stefan su branili boje NSW i prošle godine, u dve različite ekipe mlađe od 13 godina, a sudbina je tada htela da se sretnu u velikom finalu u kojem su Danilovi “plavi” pobedili Stefanove “modre”. Ove godine, u kategoriji ispod 14 godina, naši momci su na završetku grupne faze zauzeli druga mesta – Danilo sa NSW Metro Blue, a Stefan sa NSW Metro White.

U svakom slučaju, biti izabran među najbolje fudbalere u državi nije mala stvar. Ova dva momka krupnim koracima idu ka velikim fudbalskim ostvarenjima u budućnosti. Učešćem na Nacionalnom šampionatu dve godine uzastopno našli su se pod lupom fudbalskog menadžmenta na Petom kontinentu. Naravno, garancija za veliki uspeh nema, ali ako im se “slože kockice”, ako budu vredno radili, veliki su izgledi da će napravi sjajne karijere. Danilu i Stefanu “Vesti” to žele od sveg srca.

Na megdanu

Ovaj turnir, inače, ima specifičan sistem takmičenja. U dodatnom razigravanju prvoplasirane ekipe igraju međusobno, drugoplasirana sa drugoplasiranom i tako redom. Titula se dodeljuje najboljem, pobedniku duela prvoplasiranih timova. U susretu drugoplasiranih ekipa, baš kao i prošle godine, oba tima naših momaka stigle su do završnice, a isti je bio i epilog – Danilo i drugovi u plavim dresovima savladali su Stefanove “bele” sa 2:1.

Tresao mreže za sve selekcije!

Mizdrak je u protekloj sezoni igrao za U-14 tim premijer ligaša Markonija, koji je na kraju regularnog dela prvenstva zauzeo četvto mesto. Međutim, Danilo je bio prvi strelac ekipe i – cele lige. Markoni je u polufinalu igrao sa Vestern Sidnej Vonderersima i bio poražen tek posle izvođenja jedanaesteraca. Međutim, Danilo tokom sezone nije igrao samo za ovu Markonijevu ekipu već i za sastav mlađi od 15 godina! Kad god je bilo potrebno, ovaj naš talentovani igrač bio je u timu sa starijim dečacima, pa je čak u polufinalu postigao pogodak protiv CC Marinersa i odveo svoj tim u veliko finale. U borbi za trofej, Markoni je nakon velike borbe predao titulu Sanderlendovim “ajkulama” – 2:3.

Česta slika: Danilo slavi gol sa saigračima

Zapaženim igrama u dresu Markonija Danilo je ponovo zaslužio da predstavlja Novi Južni Vels i Kofs Harboru, zajedno sa bivšim saigračem i velikim prijateljem Stefanom Konjevićem. Na ovogodišnjem turniru postigao je jedan gol, asistirao za još jedan i učestvovao u akcijama kod još dva pogotka.

Ponosni roditelji Sandra i Snježan Mizdrak rekli su nam da je nakon prošlogodišnjeg učešča na Nacionalnom šampionatu Fudbalska federacija Australije pozvala njihovog sina da kao talentovani igrač učestvuje u njihovom programu High Performance Footbal School-HPFS u Sportskoj školi u Vestfildu. Ko zna, dodaju mama i tata, Danilo možda jednog dana zaigra i za reprezentaciju Australije…

Srednje ime – MVP

Mladi Konjević poslednje dve godine igra u Blektaun Spartansima, članu Premijer lige Novog Južnog Velsa. U obe te sezone Stefan je proglašen za najboljeg igrača prvenstva. Najviše voli da igra na poziciji centralnog beka, ali se podjednako dobro snalazi i u drugim odbrambenim ulogama. Na Nacionalnom šampionatu u Kofs Harboru bio je “zadnji vezni” i nekoliko puta zaustavljao napade rivala i sprečio da zatresu mrežu njegovog NSW White tima. Pored defanzivnih zadataka, međutim, Stefan je imao i zapaženu ulogu u fazi napada, pa je imao nekoliko sjajnih asistencija.

Nema prolaza: Stefan je sjajan u defanzivi

Sledeće godine, Stefan će igrati za Blektaunov tim ispod 15 godina. Inače, njegov stariji brat Vladan zaigraće u konkurenciji ekipa mlađiih od 16 godina, takođe na mestu centralnog beka Blektuan Spartansa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here