wikipedia.org
Danilo Kiš

Danilu Kišu ipak će posthumno biti dodeljno zvanje Počasni građanin Subotice, budući da je Skupština tog grada odbila predlog opozicije da se povuče Odluka o dodeli tog priznanja velikom književniku.

Protiv predloga odborničke grupe Pokret za građansku Suboticu, koji je inicirao poništenje odluke o dodeli zvanja, glasalo je 40 odbornika, dok je šest bilo za, prenosi lokalni sajt Subotica.

Na prethodnoj sednici jednoglasno je, i bez diskusije, usvojena Odluka o dodeli zvanja „Počasni građanin“ Danilu Kišu, ali je opozicija potom predložila da se ona povuče, nakon što se bivša Kišova supruga i testamentarna zastupnica Mirjana Miočinović usprotivila toj odluci.

Predsednik odborničke grupe Pokret za građansku Suboticu Jene Maglai rekao je da je da su oni prvobitno glasali za odluku jer su mislili da je Gradska uprava tražila saglasnost Miočinović da se zvanje „Počasni građanin“ dodeli Kišu.

S druge strane, odbornici iz redova vladajuće većine zahtevali su od predlagača da im pokaže dokaz da je Miočinović zakonska testamentarna naslednica Kiša i ukazali na činjenicu da je veliki pisac bio razveden i da je poslednjih osam godina života proveo u Parizu sa drugom suprugom.

Oni su, takođe, podsetili na ranije pokušaje da se grad oduži piscu koji su se, kako navode, završili fijaskom.

Član Gradskog veća za sport i omladinu Nemanja Simović rekao je da mu je žao što je jedna „dobra, zdrava i potrebna inicijativa ispolitizovana“.

– Ne želimo da izdamo knjigu sa delima Danila Kiša pa nam je potrebna saglasnost, već želimo da se dodelom zvanja Počasni građanin odužimo velikom književniku koji je rođen u našem gradu – rekao je Simović.

Savez vojvođanskih Mađara, takođe, smatra da Kiš zaslužuje ovo priznanje, a da je opozicija zamenila teze.

Nije, kako navode, važno ko je je predlagač, već da li taj neko priznanje zaslužuje.

Opozicija je ocenila i da će se povlačenjem odluke sprečiti „blamaža“ na svečnoj sednici Skupštine grada, 1. septembra, kada se dodeljuje zvanje „Počasni gradanin“, ali je odbornik Mirko Bajić predložio da zvanje primi Fondacija „Danilo Kiš“, dodaje sajt Subotica.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime