Pomaže roditelje: Marija - Mara Milanović

Po običaju, početkom meseca, verni čitaoci “Vesti” obraduju bolesne i siromašne nevoljnike u otadžbini. Iako su daleko nikad ne zaboravljaju nevoljnike u rodnom kraju, pa je tako bilo i ovog puta.

Velika dobročiniteljka Anđelka Đurović iz Melburna uvek misli na bolesne i nemoćne. Ova žena zlatnog srca obradovala je bolesnu Tihanu Murić Lalić, mladu majku koja se bori sa bolešću bubrega. Bez obzira na bolest, ona je odlučila da se ostvari kao majka i rodila je ćerku Iskru. Iako je time mnogo rizikovala srećna je uz svoje dete. Ona čeka odlazak u inostranstvo da bi rešila svoje zdravstvene muke, a sve teže podnosi dijalize. Dobra Anđelka joj je poslala 500 dolara, koji će veoma značiti ovoj hrabroj 33-godišnjoj ženi.

Teška bolest

Da podsetimo, Tihana je sa šest godina obolela od dijabetesa tip 1, brittle oblik, koji je nemoguće kontrolisati, čak ni u bolničkim uslovima. Kroz život su je pratile brojne borbe medicinske prirode i sve do sada je savladala.

Zbog loših uslova i pogrešnog lečenja tri puta je preživela najteže oblike sepse, koje su na kraju oslabile funkciju bubrega.

Tihanina ćerka Iskra rođena je hitnim carskim rezom sa samo 6,5 meseci i imala je 1.200 grama. Bila je reanimirana, gubila je svest i bila na aparatima. Ubrzo je prebačena na Institut za neonatologiju gde je nastavila svoju borbu za život. Za to vreme, Tihana je bila na intenzivnoj nezi i borila se za svoj život. ćerku nije ni videla. Niko joj ništa nije govorio za dete. I već tad je bilo jasno da su bubrezi na izmaku snage, stoga joj ova pomoć život znači.

Plemeniti Mihajlo Hromis iz Sidneja rešio je da obraduje porodicu Terzić i da nepokretnoj Moniki, njenoj majci Ljiljani i ćerki Heleni daruje velikih 500 dolara.

Mirjana Mali iz Sidneja takođe bolesnoj Moniki daruje 250 dolara. Ona je uputila dirljivu poruku malenoj Heleni, njenoj ćerki da pazi na svoju majku, jer majka je samo jedna.

Veliki borac: Tihana Murić Lalić

Sve za Monu

Da podsetimo o teškoj sudbini te 37-godišnje žene pisali smo mnogo puta. Monika je ubrzo nakon porođaja pala u stanje budne kome, odnosno minimalnog stanja svesti, i od tada ne govori. Baka Ljiljana od rođenja unuke pokušava da obezbedi što bolje uslove života unuki. Paralelno vodi veliku bitku za Monino zdravlje i nastoji da joj obezbedi pare za rehabilitaciju.

Njena majka Ljiljana kaže da njena ćerka prepoznaje glasove, naročito glas ćerke Helene.

Kao što je već navikla malena Marija – Mara Milanović dobila je 200 dolara, koje joj šalje Marko iz Sidneja. Ova marljiva učenica iz planinskog bespuća u Raškoj oblasti pomaže i svoje siromašne roditelje da lakše preguraju surovu zimu i nemaštinu.

Ona je beskrajno zahvalna što svaki mesec dobija ovu novčanu pomoć.

Po već ustaljenom rasporedu vredni reporteri “Vesti” će uskoro krenuti sa uručivanjem vrednih donacija o čemu ćemo opširnije pisati u narednim brojevima. Svi štićenici su beskrajno zahvalni donatorima širom Australije što uvek vode brigu o njima.

Marljiv učenik : Stefan Pendić

Dar za đake

Plemeniti O. V. već duži niz godina pomaže četvoro đaka orahovačke gimnazije sa 480 dolara mesečno, a ta suma se deli na četiri jednaka dela. I đak Stefan Pendić može da računa na 370 dolara mesečno od istog dobročinitelja. Ovaj novac pomaže učenicima da lakše pregrme đačke dane i olakšaju roditeljima. Donatoru se zahvaljuju i voleli bi da ga upoznaju.

Nemaju gde

– Da nije bilo “Vesti” i dobrih ljudi sa raznih strana sveta koji su nam slali novac i pakete, naša Mara bi gladovala. Svi naši pokušaji da promenimo život do sada su padali u vodu. Ne verujem da će se u skorije vreme nešto promeniti nabolje. Sela na Rogozni se zatiru, stari umiru, mlađi odlaze sa planine. I mi bismo, ali nemamo gde da idemo. Hvala svim donatorima, hvala Marku iz Sidneja što redovno šalje pomoć – kaže Eva Milanović, majka male Mare.