David i Nikola najbolji recitatori

0

Brojnu publiku, u kojoj su bili i najviši predstavnici Ambasade Srbije, pozdravio je najpre otac Veljko Gačić, a Stanislava Barać i Vojkan Drašković iz Saveta roditelja i Školskog odbora, koji su ujedno vodili kroz program, zahvalili su deci što su bila vredna i radna da nauče pesme i roditeljima koji su u tome svesrdno pomogli.

Učiteljica Nataša je ponosno dodala da se u pripremi za takmičenje svih ovih dana i meseci pročitalo dosta poezije i stihova i da je "prijatno iznenađena koliko su deca uspešno, hrabro i odvažno iznela svoje zadatke".

 

I mame govorile stihove

Program su upotpunili i đaci muzičari Margarita David i Keri Jakobs, porodični trio Aleksandar, Nikola i Milica Nedeljković, dečji pesnici Stanko Stanković i Anđela Puškaš, kao i majke Suzana Stanković i Biljana Žugaj-Dinov, koje su govorile svoju i recitovale poeziju srpskih pesnika.

Onda je došao i najuzbudljiviji trenutak za decu – nadmetanje u recitovanju. Podeljena u dve grupe, od prvog do četvrtog i od petog do osmog razreda, deca su nizala najlepše domaće stihove dečje, ljubavne i rodoljubive poezije i nezadrživo mamila oduševljene reakcije publike, iako je bilo dogovoreno da se aplaudira tek na kraju svake grupe.

 

Žiri u sastavu Jasmina Karajlović, Borica Perišić-Đekanović, novinarka Biljana Božin, dirigentkinja hora Ljiljana Šurdilović i popadija Snežana Gačić, nije imao nimalo lak zadatak, ali se brzo složio koga će nagraditi knjigama: Prvo mesto u mlađoj grupi je pripalo Davidu Triviću, drugo Magdaleni Žarković, a treće Maksimu Vukobratu, dok su nagradu za šarm dobili neodoljivi mališani Nikola Petrović i Dušan Beserovac. Pobednik u starijoj grupi je Nikola Mirović, drugu nagradu je osvojio Zdravko Simonović, a treću Emilija Bojović, dok su najšarmantniji recitatori u ovoj kategoriji bili Ana Marija Cera i Aleksa Mišić.

– Mlađa grupa je bila izuzetno kvalitetna, odabrali su divne pesme i bili odlični interpretatori, dok su stariji učenici, očito u tinejdžerskom uzrastu, bili nešto stidljiviji, ali sam prijatno iznenađena koliko svi dobro vladaju srpskim jezikom – rezimirala je predsednica žirija Jasmina Karajlović.

Pesnikinje Borica i Jasmina su u završnici govorile svoje stihove i poručile deci da "pišu i neguju svoj jezik i traže inspiraciju i u najobičnijim stvarima", uz napomenu da je "knjiga uvek bila najdraži dar, a čitanje najveće zadovoljstvo".
 

Nostalgija u koricama

Pesnikinja Borica Perišić-Đekanović kaže da je svoja osećanja i ljubav, srećno detinjstvo i nostalgiju stavila u korice knjige "Kad trave zamirišu", koju je posvetila sinu, a sada priprema zbirku poezije za odrasle.
Filmski producent Jasmina Karajlović zapravo se ne bavi dečjom poezijom, ali je za ovu priliku "izvukla iz memorije stihove napisane pre 20-ak godina". Iz njene zbirke "Koraci pustinjom" čak četiri pesme su nagrađene na festivalima u Užicu, Ivanjici, Beogradu i Bečeju.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here