EPA-EFE/JAMES ROSS

Australijanci u ključnim industrijama dobiće povećanje plata sledeće nedelje, posle odluke Komisije za pošten rad donete u junu.

Povećanja plata za radnike obuhvaćene bonusima za gostoprimstvo, za posade aviona i za restoransku industriju, pored ostalih, trebalo je da stupi na snagu od 1. oktobra, pošto je Komisija u prvobitnoj odluci odložila povećanja u industrijama pogođenim kovidom.
U tom izveštaju, Komisija je uvećala minimalnu zaradu za 5,2 odsto, ili 40 dolara nedeljno za neke radnike.

Radnici obuhvaćeni odabranim ugovorima o bonusima zabeležili su povećanje od 4,6 odsto za plate iznad 869 dolara nedeljno, i 40 dolara nedeljno za one ispod tog iznosa.
Najnovije promene se odnose na kabinsko osoblje aviona, zemaljsko osoblje avio-kompanije, pilote, zaposlene na aerodromima, radnike u planinskim odmaralištima, ugostiteljske radnike…

Sa tipičnom mesečnom isplatom koja se daje radnicima do 15. svakog meseca, sledeći petak bi trebalo da bude prvi put da se povećanje plata za sve izvrši u potpunosti.
Do 2,6 miliona Ozija je pokriveno višim zaradama, ili 23 odsto radne snage u zemlji.
Tokom saveznih izbora, premijer Entoni Albaneze je preduzeo neuobičajen korak da odobri povećanje minimalne plate.

Pošto je Komisija donela odluku u junu, premijer je proslavio promenu, rekavši da ona “čini razliku za ljude koji se bore sa troškovima života“.

– Rekli smo da ne želimo da idemo unazad. Pozdravljam to. Istina je da su mnogi od tih ljudi sa minimalnom platom heroji koji su nas vodili kroz pandemiju, ovi radnici zaslužuju više od naše zahvalnosti. Oni zaslužuju povećanje plata, a danas su ga dobili – rekao je tada Albaneze.

U vreme donošenja značajne odluke, predsednik Komisije za pošten rad, Ijen Ros, rekao je da će povećanje plata pružiti olakšanje radnicima kojima je najpotrebnija zaštita.

– Inflacija narušava stvarnu vrednost plata radnika i smanjuje njihov životni standard. Najslabije plaćeni su posebno ranjivi u kontekstu rastuće inflacije – naglasio je Ros.
Povećanje od 5,2 odsto bilo je najveće od 2006. i duplo više od 2,5 odsto, koliko je zabeleženo prošle godine.

Ali, dok će milioni na neki način imati koristi od povećanja plata, Banka državnih rezervi (RBA) je ove nedelje pojačala upozorenje da će inflacija ostati oko sedam odsto do kraja 2022.
Najava je nastala kao posledica još jednog povećanja kamatnih stopa, sa kombinacijom viših troškova života i rastućih kamatnih stopa.

U kojoj meri će ovo povećanje plata olakšati život zaposlenima ostaje da se vidi u narednim mesecima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here