Anka Raščupanka
Deca i ekologija

Deponija je mesto za odlaganje odpada, smetlište, specifičan objekat koji može imati značajan negativan uticaj na životnu sredinu. Neposredno se javlja uticaj na vazduh, podzemne i površinske vode, zemljište i ugrožavanje bukom.

Mesto za gradnju deponije ne sme biti u blizini aerodroma, reka i plavnih područja, niti na trusnoj teritoriji. Mora biti udaljena od glavnih saobraćajnica, ali mrežom puteva dobro povezana zbog transporta smeća. Ne sme biti u blizini naselja ili industrijske zone zbog buke, prašine, mirisa i vizuelnog izgleda.

Na odabranoj lokaciji priprema se zemljište tako što se postavlja podloga koja sprečava prodiranja otpadnih voda u tlo i podzemne vode. To su obično vodonepropusne folije. Zatim ide zaštitni sloj (sloj peska ili zemlje) na koji se stavlja ili ugrađuje sistem cevi za sakupljanje otpadnih voda i iznad njega ako je potrebno još jedan zaštitni sloj. Na sve to se odlaže otpad, koji se godinama razgrađuje.

Kada se, najčešće posle 10 godina korišćenja, ispuni kapacitet deponije, otpad se zatrpava zemljom i po potrebi se stavlja drenažni sloj koji služi za prikupljanje gasova poput metana. Na deponijama se odvija i odvajanje otpada za reciklažu.

S obzirom na to da se populacija na planeti Zemlji povećava, tako se povećava i broj kako uređenih, tako i divljih deponija. Na teritoriji Srbije je aktivno 72 deponije, u izgradnji je 22, zatvoreno pet, u postupku sanacije 39, zatvara se 19, a nijedna nije higijenski sanirana.

Ne dozvolimo da se naša planeta pretvori u jednu veliku deponiju!

Sat za spas planete

Sat za planetu Zemlju (ili Sat za našu planetu) 26. marta

Sat za našu planetu je globalna akcija koja je prvi put održana 2007. po ideji i u organizaciji Svetske fondacije za prirodu. Akcija je obeležena simboličnim gašenjem svetla na sat vremena u Sidneju. Naredne 2008. mnogi gradovi širom sveta priključili su se akciji i od tada počinje njen rast, danas je to više od 180 zemalja, čime je postala najveća na svetu. Srbija u akciji učestvuje od 2009. godine.

Poslednje subote u martu, u dogovoreno vreme, gasi se svetlo na sat vremena, kako u domovima pojedinaca tako i na velikim reklamnim objektima, spomenicima, građevinama…

Kao što i organizatori navode, cilj ove akcije nije da se za sat vremena uštedi energija ili utiče na klimatske promene, jer to jednostavno nije moguće. Cilj akcije je da stigne do što većeg broja ljudi i utiče na njihovu svest, a samim tim i promenu navika koje će umnogome uticati na bolji život na planeti Zemlji.