Anka Raščupanka

Globalno zagrevanje je klimatska promena i fenomen dugotrajnog postepenog povećanja prosečne temperature vazduha na Zemlji uzrokovano ljudskim delatnostima.

Fenomen brže menja klimu od svih poznatih prethodnih klimatskih promena u istoriji planete. Glavni uzrok je oslobađanje gasova, uglavnom ugljen-dioksida i metana, koji nastaju sagorevanjem naftnih derivata i prirodnog gasa u svrhu dobijanja energije.

Ostali izvori emisije su: poljoprivreda, proizvodnja čelika i cementa te krčenje šuma.

Porastu temperature doprinosi i gubitak snežnog pokrivača koji odbija sunčevu svetlost i emisija ugljen-dioksida iz šuma pogođenih sušama. Sve to ubrzava proces zatopljenja.

Temperature su na tlu porasle dvostruko brže od proseka. Pustinje se proširuju, a sve su učestaliji toplotni talasi i šumski požari. Povećano zagrevanje na Arktiku doprinelo je otapanju morskog leda i povlačenju lednika.

Povećane temperature uzrokuju i snažnije oluje i druge vremenske ekstreme. Zbog promena životne sredine, mnoge vrste su primorane da se presele iz svojih staništa – koralnih grebena, planina, Arktika i drugih sličnih mesta – dok drugima preti opasnost od izumiranja.

Ljudima prete nestašica hrane i vode, snažnije i češće poplave, ekstremne vrućine, bolesti i ekonomski gubici. Globalno zagrevanje može podstaći i seobu stanovništva.

Klimatske promene utiču na svet koji nas okružuje. Moramo biti informisani i svesni šta smo učinili prirodi i naći način da to ublažimo. Ispraviti ne možemo. Odgovori na mnoga pitanja su u samoj prirodi, ona nam je jedini saveznik u borbi za zdraviju budućnost.

Podizanje prosečne temperature planete za jedan stepen Celzijusa uzrokovao je mnogobrojne promene vidljive na vegetaciji i kopnenim životinjama, ranije cvetanje i sazrevanje plodova, a kod životinja promene staništa. Ako svaki ekološki osvešćen pojedinac uradi ono što može da zaštiti sredinu u kojoj živi, zaustaviće se pogrešan put čovečanstva na kome je sada.