Anka Raščupanka

Održivi razvoj je kada se društvo razvija onim što koristi iz prirode, a da ne ugrožava njene eko-sisteme i životnu sredinu, istovremeno vodeći brigu da buduće generacije imaju isto toliko mogućnosti. Takav napredak društva u kome ono zadovoljava sopstvene potrebe, ne dovodeći u pitanje jednake mogućnosti budućih generacija.

Održivi razvoj je koncept neodvojiv od zaštite životne sredine, ekonomskog razvoja i društvene odgovornosti. Zabrinutost za opstanak živog sveta na planeti povezana je sa očuvanjem prirodnih bogatstava i mnogobrojnim ekološkim izazovima koji stoje pred čovečanstvom. Globalno zagrevanje, smanjivanje ozonskog omotača, efekat staklene bašte, nestanak šuma, pretvaranje plodnog zemljišta u pustinje ili naseljena mesta, pojava kiselih kiša, izumiranje biljnih i životinjskih vrsta…

Održivi razvoj podrazumeva ravnotežu između potrošnje prirodnih bogatstava i sposobnosti prirodnih sistema da to nadoknade obnavljanjem. Postoje i neobnovljivi resursi (prirodna bogatstva) čije neumereno korišćenje dovodi do iscrpljivanja zemaljskih količina.

Budućim generacijama moramo ostaviti: čist vazduh, nezagađenu vodu, stabilan hemijski sastav atmosfere, plodno zemljište, čistu energiju i očuvanu prirodu.

Ciljevi održivog razvoja poznati su još kao globalni ciljevi. To je univerzalni poziv na delovanje da se iskoreni siromaštvo, zaštiti životna sredina i obezbedi mir i prosperitet za sve.

Albert Ajnštajn: “Glavni problemi s kojima se susrećemo ne mogu se rešiti na istom nivou razmišljanja na kojem smo bili kad smo ih stvarali.”

Nije dovoljno voleti prirodu! Moramo je negovati! Uvek kad nešto uzmemo, nešto moramo i dati. Obrazovanje za održivi razvoj je obrazovanje za život, odnosno za svakodnevno ponašanje i delovanje. Samo sticanje znanja bez vrednosti i stavova nije dovoljno. Neophodno je razviti spremnost za uključivanje i delovanje u skladu sa sopstvenim uverenjima i načelima. Ekološka svest i obrazovanje za održivi razvoj preduslovi su uspešnog rešavanja nagomilanih problema u odnosu čoveka prema prirodi.

Obaveza sadašnje generacije je da ostavi potomstvu bar onoliko šansi za razvoj koliko ih ona ima.