Anka Raščupanka
Čađ, dim, otrovni gasovi...

U narednom periodu objavićemo seriju tekstova o ekologiji i izgradnji ekološke svesti kod dece. Upoznajte Anku Raščupanku koja će nam pomoći da shvatimo kako da štitimo životnu sredinu.

Reč malih čuvara prirode

Koreni svih ljubavi nastaju u detinjstvu, tako i ljubav prema planeti Zemlji treba negovati već od prvih susreta s prirodom. To postaje osnov izgradnje ekološki osvešćenih pojedinaca, razvijaju se navike koje ostaju prisutne tokom celog života. Ova planeta je jedino mesto gde možemo živeti i samo od nas zavisi u kakvim će to uslovima biti. Zaštita Zemlje više nije jedan od izbora načina života, već dužnost.

Izgradnja ekološke svesti kod dece danas je temelj budućnosti. Dete koje zna kako da postupa sa okruženjem i koje je svesno značaja zdrave i čiste životne sredine, predstavlja jedan od najbitnijih činilaca bezbrižne budućnosti i odrastanja. Očuvanje prirode bez poznavanja njenih stanovnika kao i uslova njihovog života, nemoguće je kao ni ljubav prema onome za čije se postojanje i ne zna.

Dete bezgranično voli svoj mali svet koji ga okružuje, ali je neophodno deo tih iskrenih osećanja usmeriti i na prirodu, odnosno biljne i životinjske vrste, zemlju, vodu i vazduh. Samo tako će poštovati prirodu i odabrati moć stvaranja, odgovornosti i zaštite okruženja kao način sopstvenog života. Svest da nismo najvažniji deo sveta u kome jesmo, već samo “jedna alka u lancu”, jedini je način da taj svet opstane.

Svetska organizacija za zaštitu prirode pokrenula je regionalnu kampanju “Voli ili izgubi”
(WWF: “Love it or Lose it”) kojoj se Anka Raščupanka svesrdno pridružuje prikazujući nam šta je to što treba da volimo i kako da sačuvamo.

Vazduh je mehanička smeša gasova koja ubuhvata planetu Zemlju čineći atmosferu. Sastav vazduha je u ravnoteži, a remete ga nepoželjne čestice koje u njega dospevaju delatnošću čoveka ili iz prirodnih nepogoda.

Zagađenje vazduha, aerozagađenje, podrazumeva prisustvo hemikalija, čestica ili bioloških materijala koji nanose štetu ili uzrokuju nelagodnost kod čoveka i drugih živih bića, odnosno koji ugrožavaju prirodnu sredinu u atmosferi.

Smog je aerozagađenje koje nastaje spajanjem dima i magle, uglavnom u gradovima, tokom jeseni i zime. Tada na relativno malom prostoru postoji veliki broj zagađivača vazduha.

Prirodni izvori aerozagađenja

Zagađenje vazduha dolazi iz prirodnih i ljudskih (antropogenih) izvora. Prirodni izvori zagađivanja: raznošenje zemlje i peska (pustinje, stepe i dr.), vulkani (otvor u zemlji kroz koji izlaze užarena masa, pepeo i dim), požari (sagorevanje drvne mase tj. šuma), mineralni i termalni izvori (topla i lekovita voda bogata mineralima), kosmička prašina (čestice međuplanetarne prašine koja u hiljadama tona godišnje pada na Zemlju) i okeani (pri isparavanju vode oslobađaju se gasovi i minerali i dospevaju u vazduh).

Veštački izvori aerozagađenja

Veštački izvori zagađivanja: mogu biti pokretni i nepokretni. Pokretni su saobraćaj (voz, avion, automobil, kamion, brod…) i kućni aparati (električni aparati koji oslobađaju jonizujuća zračenja, poput mikrotalasne pećnice, mobilnog telefona, kompjutera, bežičnog interneta i dr.), a nepokretni industrijski objekti (proizvodni pogoni, fabrike), elektrane (postrojenja za proizvodnju električne energije), toplane (pogoni centralnog grejanja u gradovima) i kućna ložišta (grejanje domaćinstava na čvrsta goriva).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here