Vesti
IMPRESIVNO: U snimanju spota angažovano 412 pevača i 151 muzičar

Uz parolu Snagom srpske tradicije, zajedno!, organizacije Folkloraši širom sveta i Srpski edukativni centar objavile su novi video “Deca su ukras sveta” u kome čuvenu dečju pesmu peva 563 mališana, od kojih 151 muzičar i 412 pevača, uzrasta od četiri do 15 godina iz Srbije i još 23 države. Raspevani snimak objavljen je 21. marta na Jutjubu i do sada je pregledan više od 17.300 puta.

Posle velikog uspeha videa “Ovo je Srbija”, u kome su glavnu ulogu imali stariji folkloraši u dijaspori, braća Miloš i Milan Mutapčić, koji su na čelu pomenutih organizacija, dobili su novu ideju – da naprave nešto slično, ali s decom u glavnoj ulozi. Izbor je lako pao na decenijama najpoznatiju pesmu dečjeg odrastanja koju je napisao Ljubivoje Ršumović, otpevao Minja Subota, a sada Miloš “obradio”.

Andrea, Violeta, Ksenija i David

– Projekat “Ovo je Srbija” je pokazao koliko se glas Srba čuje kad smo ujedinjeni, dobar primer koji dajemo mlađim generacijama. Primer kako se treba odnositi prema svome, primer da se svoje voli, čuva i brani, a tuđe poštuje. “Deca su ukras sveta” predstavlja “znak pored puta” svoj srpskoj deci. Ujedno utemeljuje opredeljenje Folkloraša širom sveta i Srpskog edukativnog centra ka radu na ujedinjenju naše dece širom planete u odbrani najvažnijih tvorevina našeg naroda – jezika, govora, tradicije i kulture – ističu braća Mutapčić.

U drugoj polovini maja prošle godine objavljen je video “Ovo je Srbija”. U trenutku kad je pandemija paralisala svet, 195 naših folkloraša iz 41 kulturno-umetničkog društva iz Srbije i još 16 zemalja ujedinilo se oko iste ideje i otpevalo tu rodoljubivu pesmu. Ovaj put učesnika je znatno više i “Vesti” će ih narednih dana predstavljati i opširnije pisati o novom projektu kome su se ovaj put među prvima pridružili mlađani članovi ANIP Oro iz Pariza i KUD Biseri iz pariskog predgrađa Dransi.

– Poziv je na instagramu iz Kanade objavio Srpski edukativni centar, a kako smo se prošli put, kad se pevalo “Ovo je Srbija”, pojeli od muke što u to nismo bili upućeni, sada smo odreagovali brzinom metka – kaže za “Vesti” Manuela Tadić, koja je preuzela ulogu organizatora u ANIP Oro, gde je inače i umetnički rukovodilac.

Objasnili su nam kako to ide, a mi smo se malo plašili da nemamo dovoljno dece i roditelja za ovaj zadatak. Imali smo dve probe, da se uštimamo onlajn. Učestvovale su dve Lane, Anđela, dva Milana, Lazar, Julija i harmonikaš Teodor. Deca su se obukla u vedre boje, šareni baloni su glavni dekor. Roditeljima je pripala uloga snimatelja i supervizora – priča Manuela.

Ognjen Ogi Marković

Ognjen Ogi Marković je umetnički rukovodilac dečjeg ansambla KUD Biseri.

– U ovaj onlajn horski nastup uključili smo se na poziv Miloša Mutapčića kome je matično društvo KUD Batajnica iz Batajnice, a trenutno živi i radi u Torontu, u KUD Oplenac. Gostujući u Torontu upoznali smo Miloša, ostvarili divno prijateljstvo, koje traje i pretočilo se i u ovaj zanimljiv projekat – objašnjava Ogi.

Dakle, prema dogovoru trebalo je pronaći decu i ukomponovati ih uz pomoć roditelja.

Ispred ekrana, svako je u svom stanu, a aktere čine hamonikaš Mateo Stojičević, Ema Milenković je svirala klavir, dok su gromko pevali Luka Jevremović, Luna Milosavljević, Simeon Stojičević i Jovana Spasić, u celom pariskom regionu odavno poznata kao “mali slavuj moćnog glasa”.

– Deca su se dobro snašla, za njih je onlajn komuniciranje postalo njihovo svakodnevica. Oni to opisuju sa: “Super”, to je njihovo, moderno, vreme, a bili su neizmerno srećni kad su videli snimak. Ipak, ništa ne može da zameni živi susret – primećuje Ogi.

Biserni glasovi iz Dransija

Isidora promotivno lice spota

Isidora Nikolić iz Brizbejna, četvorogodišnja devojčica u srpskoj narodnoj nošnji je dečjim glasom i pitanjem “Ready?”(“Spremni”) oglasila početak pesme.

Ona je jedan od najmlađih članova folklorne grupe Morava iz Brizbejna. Njeni roditelji, otac Igor, koreograf i majka Jelena, rukovodilac društva su osnovali Moravu 2014. godine i volonterski rade taj posao.

– Bilo je pravo zadovoljstvo sarađivati na ovom projektu. Istina, probe su počele oko Božića, kad je veliki broj naše dece zajedno sa roditeljima bio na odmorima i zato nisu učestvovali. Danas im je izuzetno žao što nisu bili tu – priča nam Jelena, Isidorina mama.

Kaže da se Isidora odlično snašla na probama i da su vrlo brzo uvežbali pesmu.

Klub Morava iz Brizbejna broji 120 članova, pet folklornih grupa i jedan etno ansambl.

– Imamo sjajnu saradnju sa Oplencem iz Adelajda i njihovim koreografom Aleksandrom Brankovićem, koji nas je i pozvao da učestvujemo u ovom projektu. Prethodnih godina nam je izuzetno pomogao na usavršavanju i nas i naše dece – ističe Jelena Nikolić za “Vesti”.

Zbližavanje nam je važno

Kolo iz Marijaencersdorfa je jedno od tri društva iz Austrije koja su deo ovog projekta.

– Sa naše strane učestvovale su devojčice iz dečjeg ansambla Magdalena Tadić i Lea Radulović – kaže Ana Branković, umetnički rukovodilac KUD Kolo.

Ona je prethodno sa profesorkom Gordanom Roganović radila sa decom. U uži izbor ušlo je 15-ak devojčica, a na kraju su izabrane Magdalena i Lea.

– Deca su potom imala probe preko Zum aplikacije, a tokom vežbanja su se upoznavala i družila. Ovaj projekat je, kao i prethodni “Ovo je Srbija”, veoma zanimljiv i rado smo se odazvali. Pandemija korona virusa nas je poremetila u radu. Nemamo probe i trudimo se da decu i dalje okupljamo, sada onlajn. To činimo preko onlajn radionica i kvizova. Organizujemo sve što im je zanimljivo onlajn. Nastojimo da decu zadržimo i zbližimo, da se ne osipamo – istakla je Brankovićeva.

JEDNA OD NAJMLAĐIH UČESNICA: Isidora Nikolić

Trud se isplatio

KUD Zlatni opanak iz Berlina je iskoristio priliku da članove svog dečjeg ansambla uključi u realizaciju snimanja spota sa srpskim mališanima iz celog sveta. Prijavili su se krajem decembra i istog trenutka o tome obavestili svu decu. Umetnički rukovodioci pripremnog ansambla Viktorija Gojković i Milan Gašić imali su veliku muku da među toliko talentovanih mališana izaberu samo petoro koji će nastupiti na virtuelnoj pozornici. Četvoro dece je pevalo, David Trivić, Andrea Lalić, Violeta Lalić i Ksenija Jakobi, dok je Aleksa Jungblut svirala klavir. Viktorija Gojković navodi da su im organizatori poslali tekst pesme i matricu i da su konstantno bili u kontaktu s njima.

– Zbog poznate nam situacije u ovoj godini nismo nikako imali mogućnosti da se okupimo i nešto provežbamo zajedno, već su sva komunikacija i probe išli preko mejla i Zum aplikacije. Deca su sama učila tekst i matricu kod kuće, a onda smo imali dve zajedničke probe. Potom smo imali još dve probe sa svim ostalim učesnicima, što je bilo veoma zahtevno. Bilo je dosta posla, ali na kraju je trud krunisan ovim divnim snimkom, koji se gleda širom sveta – naglasila je Viktorija, zadovoljna što su konačno deca mogla da prikažu svoje umeće i potvrde da višegodišnje vežbe i probe srpskih narodnih pesama i igara nisu bile uzaludne.

Svi znaju pesmu

– Jeste li dugo učili pesmu Deca su ukras sveta? – upitali smo Manuelu na šta je ona kao iz topa ispalila odgovor:

– Ne, nema deteta koje ne zna tu pesmicu. Mi jednom godišnje organizujemo koncert pod naslovom “Deca su ukras sveta”, u goste pozovemo sva naša društva i škole iz pariske regije, a i vršnjake Portugalce, Alžirce, Grke i druge, pa svako svoje peva i igra, a u finišu se uhvatimo zajedničko kolo.

A kakva je situacija sada u ovo korona vreme?

– Nikako. Ne viđamo se. Nema proba. Svi znamo kakva je situacija i svima nam je dodijalo. Na primer, ja radim u banci, pa posao – kuća, kuvam, čistim i eventualno TV serija. Prolazi mladost kroz ništa – zaključuje Manuela, članica ANIP Oro iz Pariza koji produženo, zbog neodržavanja prošlogodišnje Evropske smotre, nosi priznanje najboljeg evropskog dijasporskog ansambla.

“Upecali” se i roditelji

– Zanimljivo je da su organizatori tražili pismeno odobrenje od roditelja kako bi, ako se tako može reći, sve ovo proteklo kao legalan akt, odnosno sa dozvolom da se obave snimanja. A kako deca, tako su se i roditelji sa oduševljenjem “upecali” i uživeli u ovu akciju – kaže Ognjen Ogi Marković.