Deca po zakonu moraju da usisavaju i raspremaju krevet

0

Deca moraju da pomažu u kući i imaju svoje obaveze, rekao i zakon
 

Novi hrvatski Porodični zakon, koji na snagu stupa 1. septembra, sadrži član koji definiše dužnosti dece. U njemu piše: dete je dužno da poštuje svoje roditelje i pomagaže im u obavljanju poslova u porodičnoj zajednici u skladu sa svojim uzrastom i zrelošću.

Dakle deca, koja neće da krše zakon, dužna su da pospreme igračke, raspreme krevet, skolne tanjir posle jela, ili kada porastu, iznose smeće, kose travnjak, operu posuđe ili usisaju stan. Takođe, dužni su da budu obzirni prema braći i sestrama.

 

"Neka stoji u zakonu. Da se možemo na njega pozvati", kroz smeh kaže jedna Hrvatica, mama troje dece i dodaje: "Istina je zapravo da su mi deca dobra. Dobri su u školi, odlikaši, i na kraju uvek urade šta treba. Samo treba biti uporan".

 

Hrvatska nije jedinstvena po zakonskom regulisanju dečjih porodičnih obaveza. Slično zakonsko rešenje predloženo je i u Španiji, s tim što su Španci bili još precizniji. Propisali su da su deca, uz obavljanje primerenih kućanih poslova, dužna i da rade domaći zadata, poštuju školska pravila i marljivo uče. Kao i u Hrvatskoj, ne postoje kazne za one koji se ne pridržavaju zakona, pa je jasno da se sprovođenje zakonskih pravila ne može kontrolisati. To mogu samo roditelji.

 

"Takva odredba je izuzetno korisna i za decu i za roditelje. Ovde se radi o temeljnom načelu poštovanja roditelja i pomaganja u delu koji je deci primeren", kaže psihoterapeut Jelena Vrsaljko.

 

Ona dodaje da unošenjem takvih odredbi u zakon društvo šalje poruku o važnosti tog načela. Deca od najranijeg uzrasta uče da imaju obveze i odgovornosti, a roditeljima – koji su sve skloniji previše popustljivom vaspitanju – olakšava da prihvate opravdanost pravila da deci treba postavljati granice i davati obaveze.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here