Fondacija Nataše Kovačević
USPEH: Marija Filipović, Nataša Kovačević i Marko Bivolarević

Fondacija Nataše Kovačević i kompanija AbelaPharm, u kampanji Da sva deca skaču, obezbedili su dinamičke proteze za dve devojčice kako bi poboljšali kvalitet života dece sa invaliditetom.

U prvom delu akcije svoju novu protezu dobila je Marija Filipović (11) iz Novih Karlovaca, a sada će i Petra Marković (13) iz Paraćina. Na svečanoj konferenciji, Fondaciji je predat ček od 1.447.860 dinara, a uručio ga je predstavnik kompanije AbelaPharm Marko Bivolarević. Sredstva će ubrzo biti iskorišćena za kupovinu proteze, a kao cilj akcije navodi se obezbeđivanje dinamičkih proteza deci koja su usled bolesti ili povrede ostala bez noge.

Kao maloj, Mariji Filipović je, naime, zbog pojave tumora morao biti amputiran deo noge, a u toku lečenja u Institutu za onkologiju se upoznala sa Natašom. Ona joj je pokazala na svom primeru da može sve prebroditi i uz pomoć odgovarajuće proteze, da vodi normalan život kao i sva ostala deca. Ove nove, dinamičke proteze deci omogućavaju da žive normalno i daju mogućnost da se bave sportom, bez kojeg detinjstvo ne postoji. Sakupljanje sredstava je trajalo četiri meseca, od 1. decembra 2021. do 1. aprila ove godine, a sam motiv za pokretanje akcije Nataša je dobila u obilascima hospitalizovane dece koja su imala amputaciju ekstremiteta.

– Od 2013. godine, otkako sam imala nesreću, stalno su me kontaktirali roditelji čija su deca takođe imala amputaciju, pozivali me da dođem u bolnicu da razgovaram sa mališanima. Iako sam bila inspirisana da odem i pokažem im kako izgleda dinamička proteza, da pričam sa decom i da ih ohrabrim, priznajem da je moja inspiracija bila dvostruko veća kad sam odlazila iz tih poseta. Deca su toliko optimistična, toliko željna da pobede situacije u kojima su se našla, da sam ostala zadivljena – rekla je Nataša Kovačević.

Objasnila je i da ove proteze koštaju od 600.000 do 1.400.000 dinara, a pošto deca brzo rastu, obične proteze se moraju često menjati, što je za svakog roditelja ogroman teret. Dinamičke proteze su udobnije, pokretljivije, deca ih mogu duže nositi i uz njihovu pomoć imati ispunjen život i baviti se sportom. Poručila je, takođe, i da ovo nije kraj prikupljanja sredstava, već novi početak i da je akcija Da sva deca skaču postala njena lična misija.

Sakupljanju sredstava u ove svrhe se priključio i Asmir Kolašinac, proslavljeni srpski olimpijac u bacanju kugle. Svoj doprinos dale su i same devojčice Marija i Petra, koje su se pojavile u reklamnim spotovima i na taj način približile kako je izgledao njihov život sa običnim protezama, ali i želju da se ponovo, bez smetnje bave sportom.

– Mi smo tu da obezbedimo deci normalan razvoj i normalno detinjstvo – naveo je Kolašinac.

On se zahvalio prijateljima na ogromnoj želji da pomognu i budu deo akcije, kao i da mu je drago da su se ljudi iz njegovog okruženja više interesovali kako napreduje kampanja sakupljanja sredstava, nego za Asmirovo učešće na Svetskom prvenstvu u Beogradu. Kolašinac je poručio da će se uvek odazivati akcijama, posebno kad je cilj pomaganje deci, kao i želju da sreću koju je stekao u životu podeli sa što većim brojem ljudi.

Asmir Kolašinac, Katarina Bajec, Marko Bivolarević, Nataša Kovačević i Marija Filipović

Još mnogo dece čeka protezu

Fondacija Nataše Kovačević i kompanija “AbelaPharm” su poručile da ima još mnogo dece koja čekaju na svoju protezu i uputile poziv da se ostale kompanije, ali i pojedinci uključe u akciju. Nataša je izrazila želju da se sakupe sredstva za svu decu i da u sledećim akcijama zajedno ostvare cilj – da sva deca skaču.

Sve se može savladati

Koliko znači nova proteza, govori i osmeh Marije Filipović koji nije spadao tokom konferencije. Iako je imala malu tremu pred velikim brojem novinara, uverena je da ne postoji prepreka koju ne može da savlada, ali ni sport kojim sada ne može da se bavi.

– Zahvaljujući protezi imam znatno udobniji hod i mogu da idem u školu, skačem, trčim i vozim bicikl i da se bavim sportom, jer to najviše volim – rekla je Marija.