J. Gajeskov
Čas srpskog jezika (manja grupa)

Krajem godine, koju smo tek ispratili, na Detinjce – jedan od najlepših porodičnih praznika pred Božić, posetili smo sidnejsku crkvu Lazaricu.

U svetinji u Aleksandriji okupilo se njih stotinak, uglavnom polaznika ovdašnje škole srpskog jezika, istorije i veronauke, kao i članova folklorne sekcije.

Da su deca i mladi najveće bogatstvo zajednice i zalog za budućnost, koji svi zajedno treba da negujemo, dobro znaju u ovoj parohiji. Zato mnogo polažu na njihovo obrazovanje i očuvanje srpske tradicije, jezika i vere.

Više podataka o radu i aktivnostima škole dala nam je Milica Kozlina, istaknuti društveno-kulturni i prosvetni radnik.

– Pri nedeljnoj Srpskoj školi “Sveti knez Lazar“ u sidnejskoj Aleksandriji ove godine upisano je 83 đaka, od predškolskog uzrasta do desetog razreda škole. Pored toga, škola je imala i jednu manju grupu mališana koji su pohađali “plej” grupu – kaže Kozlina.

Milica Kozlina

Nastavni program obuhvata učenje srpskog jezika, veronauke i folklora.

– Nedeljna škola je podeljena na pet grupa. Prva i druga grupa su deca manjeg uzrasta, od predškolskog do trećeg razreda osnovne škole. Drugu grupu čine uglavnom deca četvrtog do šestog razreda osnovne škole, a u četvrtoj i petoj uzrasnoj grupi su đaci od sedmog do desetog razreda srednje škole.

Zbog nedovoljno velikog prostora u samoj crkvi, nastava se svakog petka već niz godina odvija u državnoj školi Alexandria Public Community School, nedaleko od Lazarice. Kako je protekla nastava ove godine, pitali smo našu sagovornicu.

– Školska 2020. počela je normalnom nastavom početkom februara, ali ubrzo na polovini prvog tromesečja redovna nastava je prekinuta zbog pandemije. Već u drugom tromesečju vredni učitelji srpskog jezika su zajedničkim naporima uspostavili preko interneta školu na daljinu, te je tako deci omogućeno da slanjem zadataka i pesmica polako nastave sa nedeljnom školom. Uglavnom su to bili zadaci iz srpskog jezika, a kasnije su deca dobijala i pesmice koje su učili i pripremali se za hramovnu slavu Vidovdan. Ove godine i hramovna slava je proslavljena dosta drugačije zbog ograničenja broja ljudi, pa je tako i dečiji program prethodno snimljen, a na dan slave je pušten preko TV ekrana.

Konačno, poslednji semestar školske godine održan je u školskim klupama.

Čas folklora, vežba koraka

– Ublažavanjem restriktivnih mera u četvrtom tromesečju, kada su sve državne redovne škole već uveliko krenule s direktnom nastavom, nedeljna škola u Lazarici je zbog određenih ograničenja koja su i dalje bila na snazi, a koja su ograničavala zadržavanje i prisustvo roditelja u školi, četvrti semestar pohađali u crkvenim prostorijama. Da bi omogućili prisustvo svoj deci, grupe su bile podeljene i deca su nastavu imala dva dana nedeljno, sredom i petkom. Na opšte zadovoljstvo i dece i roditelja školska godina je uspešno završena krajem decembra.

Sagovornica “Vesti“ objašnjaka kako teku pripreme za novu školsku godinu.

– Pre dve nedelje, nekoliko članova crkvenog Školskog pododbora izvršilo je inspekciju novog školskog kompleksa, podignutog gde je kompletna Alexandria Public Community School prešla iz montažnih zgrada u novi sazidani objekat. Iduće godine očekuje se i veći broj dece koja će se upisati u lazaričku srpsku školu, a što će uglavnom zavisiti i od situacije i uspešnosti u suzbijanju pandemije.

U centralnim i jugoistočnim predgrađima Sidneja, gde se nalazi Lazarica, živi na hiljade srpskih porodica kojima je ova crkva i tamošnja srpska škola kao drugi dom. Nema sumnje da će se ta velika familija uvećavati u bliskoj budućnosti, jer mnogo srpske dece stasava za školski uzrast.

“Vesti” će sredinom januara doneti sve neophodne informacije za zainteresovane roditelje koji žive u ovom delu gradu, kao i datume i način upis dece u lazaričku srpsku školu jezika, veronauke i folklora.

Otac Miodrag Perić sa decom iz škole pri Crkvi Lazarica

Učite ih večnim vrednostima

“Vesti” su krajem prošle godine objavile reportažu s obeležavanja praznika Detinjci u Lazarici, kada je starešina hrama prota Miodrag Perić u svojoj nadahnutoj besedi uputio mudre poruke deci, roditeljima i svim ostalim vernicima.

Pored poziva deci da budu zahvalni Bogu za sve njegove darove, a potom roditeljima i učiteljima koji ih odgajaju i vaspitavaju, on je takođe imao i poruku za roditelje, da istinski vole svoju decu, “jer deca svoje prve ideje o Bogu, koga u molitvi oslovljavamo sa Oče naš, stiču preko svojih očeva, odnosno roditelja.

– Ukoliko otac kao roditelj pokazuje dovoljno ljubavi, blagosti, praštanja i milosrđa dete će izgraditi takvu sliku i o našem nebeskom Ocu, koji jeste prepun ljubavi, praštanja i milosti – rekao je otac Miodrag.

On je naglasio i da je neophodno da roditelji prvenstveno shvate da su im deca od Boga data na dar i da darodavcu Bogu duguju odgovor za poverene im dečije duše.

– Najbolja investicija koju možete učiniti za svoju decu je da ih naučite zakonu Božijem. Mnogi roditelji iz ljubavi i u brizi za pravilno odrastanje, lepo vaspitanje, akademski uspeh i dobru materijalnu budućnost svoje dece, upisuju decu u prestižne i skupe privatne škole, omogućavaju redovne sportske treninge, vode na dopunske časove matematike ili muzike, i to je zaista dobro. Ali, često se desi da previde najvažniju stvar, a to je da decu posvete Bogu, da ih nauče molitvi, zahvalnosti, poštenju i pravdoljubivosti, kao i spremnosti da služe Bogu i žrtvuju se za bližnje. Ukoliko se ne nauče ovim večnim vrednostima ni Bog, ni Crkva, ni društvo, a ni oni kao roditelji neće imati neke koristi od njihovih stečenih diploma, usavršenih veština, dobro plaćenih poslova i osigurane materijalne budućnosti – istakao je prota Miodrag Perić.

Šantel sa majkom Kornelijom, dekom Obradom, ocem Markom i bratom Gligorom

Talenat koji obećava

Među mnogobrojnom decom koja su bila u sidnejskoj Lazarici na Detinjce, našla se i mlađana Šantel Marić, talentovana teniserka za koju će se tek čuti. Šantel je upravo osvojila svoj prvi zvanični trofej u singlu na turniru “ESTIL Junior” održanom u Sidneju, a radost je podelila kako sa svojima najdražima u familiji, tako i sa drugarima u našem hramu u Aleksandriji.

Uspeh ove devetogodišnjakinje utoliko je veći kada se zna da je do trofeja došla nakon pobeda u mečevima ne samo sa devojčicama, već i sa dečacima starijim od nje. Šantel Marić je rođena 2011. godine, a tenisom se bavi od svoje treće godine. Njen uzor je, a ko drugi nego – Novak Đoković.

Uvereni smo da ćemo u godinama koje dolaze čuti još lepih vesti o našoj mladoj teniserki, kojoj želimo da dostignu blistavu karijeru poput njenog omiljenog tenisera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here