Ambasada Srbije (Bern)
UŽIVALI U SVEČANOSTI: Maturanti i učesnici programa

U Ambasadi Republike Srbije u Bernu nedavno su uručena svedočanstva đacima koji su završili osnovno obrazovanje u Dopunskoj nastavi na srpskom jeziku u inostranstvu na konzularnom području ambasade.

Ove godine na konzularnom području Ambasade u Bernu bilo je 49 maturanata, dok je na svečanosti bilo stotinak prisutnih koji su želeli da čestitaju svojim najbližima i pogledaju program koji su pripremila deca koja i dalje pohađaju nastavu na srpskom jeziku. Ambasada je kao i svake godine bila domaćin učenicima, a sve prisutne pozdravio je konzul Predrag Mandić.

– Čestitam nastavnicima na još jednoj odškolovanoj generaciji, a učenicima na uspehu. Deci poručujem da ovo jeste kraj jednog programa, ali nije kraj njihovog učenja, njihovog istraživanja i puta ka uspehu. Vrlo je lako moguće da ovde među vama postoji neki novi Tesla, samo treba da nastavite da ga tražite u sebi. Ne treba da zaboravite da ste vi ogledalo Srbije u Švajcarskoj. Stranci kad gledaju vas, vide Srbiju. Hvala roditeljima koji su upisali svoju decu na nastavu na srpskom jeziku, i pozivam one koji nisu da to učine kako bi se broj đaka u Švajcarskoj povećao – istakao je konzul Mandić.

On je čestitao nastavnici Jeleni Mitrović koja je na predlog ambasade ove godine dobila Orden Karađorđeve zvezde trećeg stepena i rekao da je počastvovan time što je upravo ona prethodnih godinu dana i njegovu decu učila srpski jezik.

Lazar Milojković i nastavnica Jelena Mitrović

Biljana Bukinac, koordinatorka Dopunske nastave na srpskom jeziku, čestitala je učenicima koji su završili osmi razred i poželela im puno uspeha u daljem školovanju.

– Istakla bih da nisu jedino osmaci oni koje nećemo viđati sledeće školske godine. Nažalost, ove školske godine svoje angažovanje završavaju i nastavnice Andrijana Adamović i Snežana Šaronjić. Nastavnici Andrijani se od srca zahvaljujemo na kvalitetnom i posvećenom radu, jer sve priredbe koje su organizovane u ambasadi kreirala je upravo ona. Takođe, kako i ja kao koordinator ove godine u avgustu završavam svoju dužnost, iskoristila bih priliku da zahvalim Ambasadi u Bernu koja nam je uvek pružala veliku podršku. Uvek su bili tu za nastavnike, decu i roditelje. Zahvalila bih roditeljima što su prepoznali značaj obrazovanja svoje dece na srpskom jeziku. Zahvaljujem se našim dragim osmacima koji su pored obaveza u švajcarskim školama našli vremena da dolaze na našu nastavu, da uče srpski jezik, srpsku istoriju i na taj način neguju i jačaju pripadnost srpskom narodu – istakla je Bukinac koja je kao koordinator prethodnih pet godina bila čvrsta spona između Srbije i Srba u rasejanju.

Nastavnica Snežana Šaronjić i Sandra Popović

Ona je svoje obraćanje završila rečima našeg velikog pesnika Duška Radovića: “Volite srpski jezik svakog dana po malo, jer srpski jezik nema nikog drugog osim vas.”

Povodom svečanosti dodele diploma maturantima, nastavnica Andrijana Adamović još jednom je pripremila prigodan kulturno-umetnički program. Na početku je dečja pevačka grupa Umetničkog centra Soko iz Bazela maestralno izvela himnu “Bože pravde”. Usledila je pesma Ljubivoja Ršumovića “Zdravica narodu srpskom” koju su recitovali đaci Aleksa Janković, Jelena Marković i Sara Vulić. Potom je Umetnički centar Soko izveo pesmu “Au što je škola zgodna”, na šta su se nadovezali učenici David Jovanović pesmom “Drugarstvo” i Dimitrije Tiosavljević pesmicom “Učitelju”. Publiku je veoma obradovao skeč “Ah, taj maj”, koji su izvele Dijana Jovičić i Teodora Panić.

Neki od osmaka ispred ambasade

Publika je imala priliku i da uživa u klavirskom izvođenju kompozicije “Labudovo jezero” učenice Petre Adamović. Zatim se u prostorijama ambasade moglo čuti horsko izvođenje pesme “Pećka kandila”, a hor su predvodile Lea i Ana Lazarević. Muziciranju se pridružio i Umetnički centar Soko izvođenjem dve prelepe narodne pesme “Selo moje okićeno gorom” i “Nikolo, gajle golemo”. Čuli smo i recitovanje pesme “Iz Srbije jabuka” u izvođenju Dajane Trandafilović i Lazara i Luke Cvetkovića. Pesmu “Sedam sati udara” otpevali su učenici iz Burgdorfa, Berna i Langentala, a ovaj deo programa je završila Kristina Tatić recitovanjem pesme “Ne dam ništa što je moje.”

IGRALI, PEVALI, RECITOVALI: Umetnički centar Soko

Posle veoma uspešnog programa nastavnice su podelile uverenja i poklon knjige maturantima, poželevši im puno sreće i uspeha u daljem obrazovanju, ali i u životu. Ambasada je potom priredila koktel za prisutne.

“Sveti Sava” uz gusle

Ove godine je nastavnica Andrijana Adamović odlučila da na priredbu dovede specijalnog gosta. Guslar Božo Mićanović je uz drevni instrument otpevao pesmu “Sveti Sava” Vojislava Ilića. Maestralnim sviranjem na guslama izazvao je pozitivne reakcije kako dece, tako i svih prisutnih. Prisutni su čuli još jednu pesmu Vojislava Ilića, “Srpkinja”. koju je odrecitovala učenica Sofija Vukić. Zatim je raskošni talenat na violini predstavila Marta Adamović.

SPECIJALNI GOST: Guslar Božo Mićanović

Bogat i raznovrstan kulturno-umetnički program priređen u čast malih maturanata, završen je gradskim igrama “Bojerka” i “Srpkinja” koje su pripremili članovi UC Soko, a uz klavirsku pratnju Erike Firkal. Po želji konzula Mandića, njegova deca Anastasija i Rastko Mandić, koji su učenici Dopunske nastave na srpskom u Burgdorfu, prisutne su oduševili duetskim izvođenjem rodoljubive pesme “Junaci sa Košara”.

Posebne emocije

Nastavnica Andrijana Adamović, idejni tvorac ove, kao i mnogih prethodnih priredbi u ambasadi u Bernu kaže da su joj je i ovaj put bili čast i zadovoljstvo da uobliči priredbu povodom svečanosti učenika koji završavaju nastavu na srpskom jeziku.

Nastavnice, koordinatorka i konzul Mandić

– Ovo je bio dan ispunjen posebnim emocijama. U prepodnevnim časovima smo imali Nastavničko veće gde smo se oprostili od nekoliko kolega koji se vraćaju za Srbiju, a oproštajnih govora bilo je i na priredbi. Za Srbiju se uskoro vraća i konzul Predrag Mandić sa porodicom. On je bio posebno važan za nas nastavnike, jer nam je bio spona sa administracijom i svim onim sitnicama koje su nam u toku godine bile potrebne. Retko imamo priliku da sarađujemo sa tako savesnim i odgovornim ljudima. Naša koordinatorka, Biljana Bukinac, koja nas je organizovala u pravi mali kolektiv i vodila kroz teške godine nastave pod koronom. Uvek je nekako pronalazila nove nastavnike spremne da uskoče u naš tim. Za Srbiju se vraća i učiteljica Snežana Šaronjić, a ja ću obustaviti angažman u školi iz privatnih razloga. Ovo je bilo jedno divno i emotivno popodne u Ambasadi, ne samo za osmake koji su završili školovanje na srpskom jeziku, nego i za sve nas prisutne – navodi Andrijana.

Andrijana Adamović

Divno je u školi

Maturantkinja Mara Stojanović, koja je i vodila program, kaže da je svečanost povodom dodele svedočanstava bila veoma zanimljiva.

– Zahvaljujući mojoj učiteljici Andrijani mogli smo da čujemo i vidimo naše pesme i igre iz Srbije. Kao neko ko je imao tu čast da vodi program, mislim da je sve proteklo veoma svečano i lepo – izjavila je Mara.

VODILA PROGRAM: Mara Stojanović

Ona dodaje da bi Svoje dane u srpskoj školi mogla da opiše stihom pesme Ljubivoja Ršumovića “Au što je škola zgodna, leči lenjost i samoću. Ko da mi je kuća rodna, šteta što je radi noću”.

– Zahvaljujući našoj školi ja čitam i pišem naše ćirilično pismo, znam našu istoriju, upoznala sam naše pesnike, naše velikane, našu lepu, najlepšu Srbiju.