Deca treba da se druže i – takmiče

0

Mladi iz Kizboroa u Sidneju
 

– Na festivalu u Bonirigu nas nije bilo više godina, pošto nismo bili zadovoljni organizacijom. Nažalost, festival nema nikakvih propozicija, reč je o isključivo smotri grupa bez takmičarskog dela, što je velika šteta – kaže Padežanin i podseća da su organizatoru prethodnih godina stizali konkretni predlozi da se sadržaj festivala promeni.
 

Naš sagovornik ističe da i pored toga gotovo ništa nije urađeno.

 

Mile Padežanin

– Predlagali smo više puta da festival dobije takmičarski karakter, jer će se ovako postepeno ugasiti. Još žalosnije je što je naš folklor u Australiji počeo da gubi na kvalitetu, gubimo vezu s izvornom tradicijom. Takmičarski deo festivala bi nama, koreografima pomogao da povećamo kvalitet, a i za publiku koja voli naše narodne igre – smatra Padežanin.

Festival u Bonirigu ima opravdanje za postojanje, ali, dodaje Padežanin, on poprima i oblike komercijalizacije.
– Festival više ne ide u onom pravcu u kojem je bio zamišljen i kojim bi trebalo da ide. Na festivalu sam bio desetak puta i stekao sam utisak da on sve više služi za promociju Srpskog sportskog centra u Bonirigu, a sve manje za promociji naše dece, koja vredno i teško treniraju folklor – rekao nam Padežanin tokom održavanja festivala u Sidneju.

 

Učesnici smotre folklora, koji ulažu značajna finansijska sredstva kako bi se predstavili u Sidneju, dodaje Padežanin, ne dobijaju shodno tome i potrebno mesto u programu, ali ni zasluženu pažnju od organizatora.
 

Komercijala

Predstavnik folklorne grupe Šumadija primetio je da je festival u Bonirigu danas previše komercijalizovan.
– To je moj utisak, dajem za pravo drugima na različito mišljenje – kaže Padežanin, koji u Melburnu radi sa oko 150 mališana u četiri ansambla, pod okriljem crkve Sveti arhiđakon Stefan u Kizborou.

– Uložili smo mnogo truda i para da bismo tamo otišli. Iznajmili smo autobus sa kojim smo organizovano krenuli. Deca su sa nestrpljenjem iščekivala posetu Sidneju. Ipak, mislim da ona nisu stekla potpun doživljaj onoga tamo što se odvija. Potrošimo 10.000-11.000 dolara na put do Sidneja, a da, nažalost, nismo dočekani kako bi trebalo da budemo. To je jedan od većih propusta organizatora – smatra Padežanin.

Članovi folklorne grupe Šumadija iznajmili su autobus kojim su organizovano krenuli u Sidnej. Nakon celonoćnog putovanja, stigli su u subotu rano ujutro u Srpski centar Bonirig. Ali, kaže Padežanin, umesto organizatora, tamo ih je dočekala "Kineskinja zaposlena u restoranu", koji radi u sastavu kluba.

– Nije nas dočekao niko iz tamošnje srpske zajednice, što nije dobro i ne vidim da će to tako moći dugo da traje. Bilo bi mnogo bolje da su tamo deca mogla da se druže. Po meni, to i jeste svrha festivala, da se deca druže, ostvare poznanstva i kontakte, a toga nije bilo – kaže sagovornik "Vesti".

"Vesti" su zatražile i komentar iz Srpskog centra Bonirig.
 

"Bugarizacija" naših igara

Srpska zajednica mora da uloži napor da sačuva svoj folklor u Australiji od, kako kaže Padežanin, "bugarizacije" svojih narodnih igara.
Prema njemu jedan od načina jeste da festivali, kao što je u Bonirigu, poprime takmičarski karakter.
– Ukoliko ne budemo ulagali u očuvanje folklora u Australiji, on će se svesti samo na trčanje po pozornici. U našem folkloru prisutna je prava "bugarizacija" i on sve više gubi vezu sa svojim korenima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here