Deca u Džilongu ponovo uče srpski

0

 

Za početak imaju tek 15-tak đaka, ali se nadaju da će sledeće godine broj đaka biti makar dvostruko veći. Od redovnog početka nastave prošlo je tek nekoliko meseci, a već prošle subote učenici srpskog jezika održali su prvu priredbu na kojoj su pokazali koliko su uspeli da nauče za kratko vreme.
 

Odluka roditelja

– Naša je obaveza, koja je ovde daleko od matice još veća, da zajednički radimo na promovisanju važnosti učenja srpskog jezika. Roditelji, vi ste ti koji odlučuju da li će vam dete ići u srpsku školu. Kakav je vaš odnos prema ovom problemu, identičan će imati i vaša deca. Naš škola u Sent Albansu i sada sa Džilongom ima 153 učenika. Nadamo se da ćemo biti primer i uzor srpskoj zajednici u Australiji – poručila je Branka Stevanović.

Đaci su program pripremili uz pomoć učiteljice Mirjana Međed – Trninić. Prihod sa dobrotvorne zabave biće namenjen za potrebe škole srpskog jezika, opremanje učionice, grejanje te naučna sredstva i učila.
 

– Naša škola je pred sobom postavila nekoliko važnih zadataka, na kojima možemo svi zajedno da radimo. To su razvijanje ljubavi prema srpskom jeziku, opismenjavanje dece na standardnom srpskom književnom jeziku i gramatici kao i razvijanje patriotizma i kulturne saradnje među narodima – rekla je Branka Stefanović, direktorka srpske škole.

Prigodnim rečima prisutnima se obratio Milovan Aranđelović, sekretar crkvene opštine "Sveti Nikola" i sveštenik Aleksandar Trninić. Na priredbi u Džilongu, pored roditelja i članova srpske zajednice, prisustvovalo je i nastavno osoblje škole "Vuk Karadžić" iz Sent Albansa, kojima su uručeni prigodni pokloni.
 

Uz pomoć svoje učiteljice Mirjane Međed – Trninić, đaci srpske škole otpevali su srpsku himnu, a zatim izveli nekoliko recitacija. U programu su učestvovali Vuk Uzur, Stefan Uzur, Aleksa Spasojević, Nemanja Spasojević, Olivia Simović, Nikola Jurišić, Nataša Jurišić, Stefan Škorić, Ana-Maria Petrović, Aleksandar Petrović, Ekatarina Rapaić, Maria Deronjić, Izabela Kalezić i Stefan Rašić.

Za uložen trud u pripremi programa porodica Milovana Arnađelovića iz Džilonga đake je nagradila uxbenicima i dvojezičnim rečnicima. U nastavku večeri goste je zabavljao lokalni muzičar Neven Novaković.

Kao i u većini crkava u Australiji u nedelju u Džilongu je služen moleban za nastradale u poplavama u otaxbini. Sveštenik Aleksandar Trninić je apelovao na članove srpske zajednice iz ovog dela Viktorije da pomognu ugrožene zemljake.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here