Dečak-čudo iz Broda: Dejanov satelit za NASU

Vestionline
0
pixabay.com

Američka svemirska Agencija NASA prihvatila je od 13-godišnjeg dečaka Dejana Lukića iz Broda projekat nano satelita, koji pruža internet i mobilnu konekciju s visine od 500 kilometara.

Po projektnom zadatku, Dejan ima obavezu da do maja 2020. izgradi nano satelit o svom trošku, koji će krajem istog meseca NASA lansirati u zemljinu orbitu.

Osnovac Dejan Lukić, od svoje pete godine samostalno radi na kompjuteru.

Sve je počelo od video igrica. Interesovanje za informatiku, fiziku i astronomiju probudili su mu majka i deda. Najdraže knjige su mu o radu i patentima Tomasa Edisona i Nikole Tesle. Projekat nano satelita nova je dimenzija u njegovom mladom životu. – Radi se o komunikacionom satelitu, u niskoj zemljinoj orbiti. Napaja se pomoću solarnih panela. Odatle se pune baterije.

On komunicira sa drugim satelitima u višoj orbiti. I te podatke vraća nazad na zemlju, kroz te druge satelite – rekao je Lukić. Kada je prošao na izboru od 706 kandidata, situacija je postala ozbiljna.

– Pa imao sam naravno malo sumnje, ali pored negativnih misli, imaju i one dobre. Koliko vas je učestvovalo u konkursu i koliko vas je prošlo? Pa bilo je 706 učesnika, a 36 je izabrano u dalji ciklus za lansiranje – rekao je Lukić.

Kada je u kući rekao da će na konkurs prijaviti projekat nano satelita, nisu ga ozbiljno shvatali.

– Jesmo na slatkim mukama, što se tiče finansija. Malo većim mukama. Narod je pogrešno shvatio da je sve platila NASA. Platila je samo licencu, ali ne i izradu satelita. To je na nama – istakla je majka Dijana Ždranja.

Dejan živi s majkom, bakom i dedom Milenkom Ždranjom, koji je inače diplomirani inženjer elektrotehnike. Svi imaju novi izazov.

– Morate taj satelit dignuti na 500 kilometara visine. To će raditi američka raketa falkon, kao sekundarni teret. Ne samo to, već i od ostalih kandidata i taj satelit, mora orbitirati oko planete određenom brzinom. Brzina je jako velika, oko kilometar u sekundi – dodaje Dejanov deda.

Opština obećava pomoć

Dejan nema novca za ovakav poduhvat. Majka ne radi, a deda je profesor u srednjoj školi. Za projekat izgradnje nano satelita nije potrebna specijalna laboratorija, ali jeste novac. Svi, kaže načelnik Broda Ilija Jovičić, moraju imati sluha, jer on predstavlja i Brod i Republiku Srpsku.

– Zbog toga ćemo mi da vidimo šta je to potrebno da se ideja, koji je mlađani Lukić dostavio, šta treba da se materijalizuje i koji je to nivo i iznos potrebnih sredstava da se ono što je u programu napravi – naglasio je Jovičić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here