Dečak džihadista koji je odbio da eksplodira

0

Beta/AP/K. K./File
U Bagdadu je odlučio da se preda (Foto: Ilustracija)
 

Pre nekoliko nedelja 14-godišnjak se predao čuvarima džamije u Bagdadu i pokazao im da oko struka ima vezan kaiš sa bombama.

“Postao sam džihadista, zaveli su nas… Pridružio sam se Islamskoj državi jer verujem u islam. Usadili su u mene ideju da su šiiti nevernici i da ih treba pobiti. Rekli su mi ako se ne budem borio da će šiiti doći i silovati moju majku“, navodi Barho.

Svega nekoliko dana od trenutka regruvanja dečak se našao u Iraku. Ubrzo je shvatio šta se od njega očekuje i želeo je da pobegne, na teži način… Dobrovoljno se prijavio za ulogu bombaša samoubice, što mu je omogućilo izlazak iz kampa ID i prostor da se obrati vlastima.

Prema njegovim rečima, džihadisti vrše radikalizaciju dece tako što ih okupe, posle zauzimanja njihovog grada. Barho je više od mesec dana proveo u obuci, naučio je da puca iz automatskog oružja, a tokom dana je imao samo dva obroka, kao i ostala deca.

Na kraju obuke rečeno mu je da će otići u Irak. Zajedno sa nekoliko boraca minubusom je prebačen u Mosul, gde je imao izbor, da bude borac sa oružjem ili bombaš samoubica.

U Bagdad je otišao zajedno sa jednim Nemcem, dobrovoljcem. Bili su smešteni u jednom stanu, gde mu je saopšteno da je izabrana njegova meta. Šiitska džamija u delu Bagdada pod nazivom Baja.

Usaid je krenuo na zadatak, ali se predao policiji.

"Imam pojas sa bombama, ne želim da eksplodiram".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here