M. Karović
Manastir Visoki Dečani

Privremene institucije u Prištini već pet godina odbijaju da sprovedu odluku tamošnjeg ustavnog suda o vlasništvu manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemljišta, proteklih dana su se oglušile o rešenje tog suda o neizvršenju presude. Ignorišu i poziv međunarodne zajednice da ovu odluku sprovedu u delo i obave pravni upis zemljišta. Takvo njihovo ponašanje ne čudi profesora Fakulteta političkih nauka dr Časlava Koprivicu.

– Ne samo što je takozvano Kosovo uspostavljeno na pravno nevaljan način, već je ta struktura koja ga je iznedrila potekla od naoružanih narko-bandi – ukazuje Koprivica za “Vesti” i dodaje da takvi ljudi, po prirodi stvari, nisu skloni poštovanju prava.

On kaže da su Albanci naučili da sve što je za njih značajno završavaju nezvanično, odnosno van institucionalnih kanala.

– Osim toga, navikli su na bezuslovnu podršku Zapada, pa računaju da će im po inerciji selektivne primene Briselskog sporazuma i drugih obavezujućih dokumenata koje nisu ispoštovali, gledati kroz prste i u ovoj situaciji – ocenio je naš sagovornik.

Privremenim prištinskim institucijama koje ne reaguju ni posle poziva izvestioca za Kosovo Viole Fon Kramon da poštuju pravo, priskočilo je u pomoć udruženje kosovskih istoričara odgovorom “da neustavne i nezakonite odluke suda ne treba primenjivati”. Priština ćuti i na pozive zemalja Kvinte SAD, Nemačke, Velike Britanije, Italije, Francuske da poštuje pravo i sprovede odluku suda. Oglasila se i Srpska pravoslavna crkva, odnosno Eparhija raško-prizrenska i saopštila da očekuje izvršenje odluke o potvrdi vlasništva manastira nad zemljištem.

Viola fon Kramon

Koliko Priština ne preza ni od čega, neretko se može čuti i od raznih “stručnjaka” koji prekrajaju istoriju i prisvajaju srpsko nasleđe. Tako je albanski istoričar Muhamet Malja prošle godine, u izjavi koju je preneo prištinski javni servis, tvrdio da su Visoki Dečani “nasleđe Kosova, a ne Srba”, a istoričar Jusuf Budžovi optužio SPC da je prisvojila hrišćansko nasleđe, kao i da su sve do 1913. godine Albanci bili vladike u crkvama na Kosovu, a da je srpska dinastija Nemanjić ilirskog porekla, odnosno hrišćansko-dardansko pleme.

Inače, manastir Visoki Dečani je oružano napadnut čak četiri puta, čime je postao najčešće napadan hrišćanski objekat na evropskom tlu. U aprilu ove godine je Evropa Nostra, ugledna nevladina organizacija za kulturnu baštinu, uvrstila Visoke Dečane, među sedam najugroženijih kulturnih spomenika na starom kontinentu.

Nije iznenađen: Časlav Koprivica

Skrnavljenje svetinja

Koliko smeta srpsko versko nasleđe, dokazuje statistika, po kojoj je, za samo 10 dana u martu ove godine, u srpskim sredinama na KiM, napadnutno pet crkava. Obijena je i opljačkana crkva Svete Nedelje u Gornjoj Gušterici u opštini Gračanica, a pre toga, uoči Zadušnica, na udaru su se našle svetinje u Klokotu, Partešu, Drajkovcima i Donjoj Bitini.

Otimaju i vodu i struju

Da Albanci planiraju zauzimanje trafo-stanice Valač, upozorio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prethodnih dana, a na Dan rudara poručio da će se Srbija boriti da fizički sačuva Valač, Gazivode i metalurški i rudarski deo Trepče. To su tri najvažnije tačke na severu KiM čijim bi zauzimanjem Priština preuzela kontrolu nad strujom i vodom.

Na sever KiM preko Valača stiže više od 85 odsto električne energije, pa bi njegovim zauzimanjem privremene prištinske institucije mogle da preseku dotok struje i ostave Srbe u mraku. Akumulaciono jezero Gazivode je u opštini Zubin Potok, a manjim delom i u srpskoj opštini Tutin, a poznato je da se od sistema Ibar-Lepenac na Gazivode pijaćom vodom snabdeva sever KiM, ali i Priština i okolina. U Trepči radi više od 2.000 Srba koji bi zauzimanjem Trepče mogli da ostanu bez posla i mogućnosti da izdržavaju porodice.